Tőzsde - Csökkenéssel zártak a vezető nyugat-európai tőzsdeindexek

Gazdaság, 2021.11.23

London kivételével csökkenéssel zártak a vezető nyugat-európai tőzsdeindexek kedden. A befektetők a koronavírus-járvány alakulására, az amerikai kamatemelési kilátásokra és az euróövezeti gazdaság novemberi teljesítményét tükröző adatokra figyeltek.

A hatszáz legnagyobb európai vállalat árfolyamának változását követő Stoxx Europe 600-as index 1,28 százalékos mínuszban, 479,24 ponton zárt. A nap vesztesei 3,1 százalékos eséssel a technológiai vállalatok voltak, de a legtöbb szektor mínuszban fejezte be a kereskedést.

A londoni FTSE-100 mutató 0,15 százalékos pluszban, míg a frankfurti DAX-index 1,11 százalékos, a párizsi CAC-40 index 0,85 százalékos, a milánói FTSE MIB 1,62 százalékos, a madridi IBEX-35 index pedig 0,07 százalékos mínuszban fejezte be a napot. A páneurópai indexek közül az FTSE Eurofirst 300 index 1,20 százalékkal, míg az euróövezeti gyűjtőindexek közül az EuroStoxx50 1,26 százalékkal esett.

Bár a londoni IHS Markit gazdaságkutató intézet előzetesen közölt beszerzésimenedzser-indexei az euróövezeti gazdasági aktivitás erősödéséről tanúskodtak, a járványhelyzet romlása és az emelkedő árak beárnyékolták a decemberi kilátásokat. A közeljövőre vonatkozó üzleti várakozások februári mélypontra estek vissza.

A piacok még mindig latolgatják azt is, hogy milyen következményekkel járhat az, hogy Joe Biden amerikai elnök Jerome Powellt jelölte a jegybank szerepét betöltő Federal Reserve élére, így Powell második negyedéves mandátumát kezdheti meg jövőre. A lépés felerősítette azokat a várakozásokat, hogy a Fed tovább halad a monetáris politika eddig kijelölt útvonalán.

Az európai tőzsdezárás idején a Dow Jones ipari átlag 0,11 százalékos pluszban, míg az S&P 500-as index 0,22 százalékos, a Nasdaq-piac összetett mutatója pedig 1,04 százalékos mínuszban állt.

A globális kereskedelem szempontjából legjelentősebb két nyersolajféleség, az északi-tengeri Brent és a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) ára emelkedik.

Este fél hat után a januári határidős jegyzésekben a Brent hordónként 2,71 százalékos pluszban, 81,86 dolláron, a WTI pedig 2,06 százalékos nyereségben, 78,33 dolláron forgott.

Az arany unciánkénti ára az azonnali jegyzésekben 1,24 százalékkal 1782,64 dollárra, decemberi szállításra pedig 1,27 százalékkal 1783,30 dollárra esett a New York-i árupiacon.

A nemzetközi bankközi devizapiacon egy euróért 1,1269 dollárt adtak, 0,31 százalékkal erősödött a közös európai fizetőeszköz.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!