Tőzsde - Enyhe emelkedéssel nyithat Európa

Gazdaság, 2021.04.16

Enyhe emelkedéssel nyithatnak pénteken a főbb nyugat-európai értéktőzsdék.

Az IG Market elemzői arra számítanak, hogy a londoni FTSE-100 mutató és a párizsi CAC-40 index egyaránt pár ponttal, a frankfurti DAX-30 index pedig 30 ponttal emelkedhet a nyitásban.

Ázsiában és a csendes-óceáni térségben jórészt emelkedtek a vezető indexek pénteken. A Morgan Stanley Capital International által számított, Japánt kivéve az ázsiai részvénypiacok árfolyam-alakulását mérő index (MSCI Asia ex Japan) közép-európai idő szerint reggel nyolc óra körül 0,47 százalékos pluszban, 695,94 ponton állt.

Egy sor kedvező amerikai és kínai makroadat alátámasztja azokat a várakozásokat, hogy a koronavírus-járvány okozta válságból stabil növekedéssel lépnek ki a gazdaságok. A legfrissebb, pénteken közölt adatok szerint a kínai gazdaság teljesítménye meredeken, bár a vártnál kissé lassabban nőtt, a kiskereskedelmi forgalom pedig egyenesen szárnyalt a múlt hónapban. Elemzők szerint a kínai adatok tovább erősítették azokat a várakozásokat, hogy erős fellendülés következik, és szigorításokra van szükség az ingatlanpiac túlhevülésének megakadályozására.

Tokióban 0,23 százalékos pluszban, Sydneyben viszont 0,06 százalékos mínuszban zárt az irányadó tőzsdemutató. Szöul 0,17 százalékos, Sanghaj 0,92 százalékos, Sencsen pedig 0,21 százalékos nyereségben közelített a záráshoz. A hongkongi Hang Seng 0,97 százalékos pluszban állt szűk két órával zárás előtt.

A globális kereskedelem szempontjából legjelentősebb két nyersolajféleség, az északi-tengeri Brent és a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) ára emelkedik és négyheti csúcs közelében mozog.

A júniusi határidős jegyzésekben a Brent hordónként 0,55 százalékos pluszban, 67,31 dolláron, a májusi szállítású WTI pedig 0,54 százalékos nyereségben, 63,80 dolláron forgott nyolc órakor.

A múlt heti záráshoz képest több mint 6 százalékkal drágult az olaj a javuló keresleti kilátásoknak köszönhetően, ráadásul az amerikai és kínai gazdaság robusztus növekedése ellensúlyozza a koronavírusos betegek számának újbóli emelkedése miatti aggodalmakat.

Az azonnali jegyzésekben az arany unciánkénti ára 0,12 százalékkal, 1765,24 dollárra emelkedett, míg a júniusi szállítású aranyé 0,11 százalékkal, 1764,90 dollárra esett a New York-i árupiacon.

Csütörtökön túlnyomórészt emelkedéssel zártak a nyugat-európai tőzsdék.

London 0,63 százalékos, Frankfurt 0,30 százalékos, Párizs pedig 0,41 százalékos pluszban, míg Madrid 0,20 százalékos, Milánó pedig 0,19 százalékos mínuszban fejezte be a kereskedést. A páneurópai indexek közül a Stoxx Europe 600 0,45 százalékkal, az FTSE Eurofirst 300 index pedig 0,48 százalékkal, míg az euróövezeti EuroStoxx50 0,43 százalékkal emelkedett.

New Yorkban a Dow Jones ipari átlag 0,90 százalékos, az S&P 500-as mutató 1,11 százalékos, a Nasdaq-piac összetett mutatója pedig 1,31 százalékos pluszban zárt. A határidős indexek enyhe csökkenést valószínűsítenek péntekre.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!