Tőzsde - Enyhe emelkedéssel nyithatnak a főbb európai részvénypiacok

Gazdaság, 2019.10.21

Enyhe emelkedéssel nyithatnak a főbb nyugat-európai részvénypiacok hétfőn, a piacok figyelme a Nagy-Britannia európai uniós tagságának megszüntetésével (Brexit) kapcsolatos eseményekre irányul.

Az IG Market elemzői arra számítanak, hogy a londoni FTSE-100 mutató 12 ponttal, a frankfurti DAX-30 index 29 ponttal, a párizsi CAC-40 index pedig 7 ponttal emelkedhet a nyitásban.

A bennmaradó tagországok kormányainak képviselői vasárnap Brüsszelben egyeztettek a Brexit határidejének újabb halasztásáról, döntés azonban nem született a találkozón. A huszonhetek EU-s nagykövetei azt követően tartottak megbeszélést, hogy London szombaton kérelmezte a jelenleg október 31-én esedékes határidő három hónapos meghosszabbítását. A brit miniszterelnököt erre törvény kötelezi, miután a parlament szombatig nem fogadta el a kiválás feltételrendszeréről múlt héten kötött új megállapodást.

Ázsia és a csendes-óceáni térség legfontosabb tőzsdéin túlnyomórészt emelkedtek a mutatók.

Tokióban a 225 válogatott részvény Nikkei mutatója 0,26 százalékos, az ausztráliai S&P/ASX 200 pedig 0,04 százalékos pluszban zárt. A dél-koreai Kospi 0,10 százalékos pluszban állt a záráshoz közeledve.

A sanghaji tőzsde fő mutatója, a Shanghai Composite viszont 0,33 százalékos, a sencseni börze fő mutatója, a Shenzhen Component Index pedig 0,17 százalékos mínuszban állt zárás előtt szűk egy órával. Ugyanekkor Hongkongban a pénteki záróérték körül, hol pár pontos pluszban, hol pár pontos mínuszban mozgott az irányadó index.

A Morgan Stanley Capital International által számított, Japánt kivéve az ázsiai részvénypiacok árfolyam-alakulását mérő index (MSCI Asia ex Japan) 0,18 százalékkal 513,70 pontra emelkedett.

A globális kereskedelem szempontjából legjelentősebb két nyersolajkeverék, az északi-tengeri Brent és a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) ára csökken. Közép-európai idő szerint reggel nyolc óra körül a legközelebbi, decemberi határidős jegyzésekben a Brent hordónként 0,44 százalékos mínuszban, 59,16 dolláron, a WTI pedig 0,22 százalékos veszteségben, 53,75 dolláron forgott.

A New York-i árupiacon az arany unciánkénti ára decemberi szállításra 0,06 százalékkal, 1495,05 dollárra nőtt.

Pénteken mérsékelt mínuszokban zártak az európai tőzsdék. A londoni FTSE-100 mutató 0,44 százalékkal, a DAX-30 index 0,17 százalékkal, a párizsi CAC-40 index pedig 0,65 százalékkal esett. Milánóban 0,24 százalékkal, Madridban pedig 0,11 százalékkal csökkent az irányadó tőzsdemutató. A páneurópai indexek közül a Stoxx Europe 600 0,32 százalékkal, az FTSE Eurofirst 300 index pedig 0,38 százalékkal, míg az euróövezeti EuroStoxx50 0,26 százalékkal ment lejjebb.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!