Tőzsde - Három havi csúcsra emelkedtek a vezető nyugat-európai tőzsdeindexek

Gazdaság, 2020.06.02

Közel három havi csúcsra emelkedtek a vezető nyugat-európai tőzsdeindexek kedden, a kockázatvállalási hangulatot továbbra is a gazdaságok újranyitását és a világgazdaság fellendülését övező remények erősítették.

A londoni FTSE-100 mutató 0,87 százalékos, a frankfurti DAX-index 3,75 százalékos, a párizsi CAC-40 index pedig 2,02 százalékos pluszban zárt. Milánóban 2,42 százalékkal, Madridban pedig 2,59 százalékkal emelkedett az irányadó tőzsdemutató. A páneurópai indexek közül a Stoxx Europe 600 1,57 százalékkal, az FTSE Eurofirst 300 index pedig 1,52 százalékkal, míg az euróövezeti EuroStoxx50 2,63 százalékkal kúszott feljebb.

A hatszáz legnagyobb európai vállalat árfolyamának változását követő Stoxx Europe 600-as mutató 359,76 ponton, március 6. óta a legmagasabb szinten fejezte be a kereskedést. A nap nyertese a frankfurti tőzsde volt, a DAX-index a pünkösd hétfői zárva tartás után március eleji, a koronavírus-járvány tombolásának kezdete előtti szintre ugrott az utóbbi közel két hónap legerősebb napi emelkedési ütemével.

A német autógyártók, a Volkswagen, a Daimler és a BMW 5,2 százalék és 7,7 százalék közötti mértékben drágultak arra a hírre, hogy közpénzből finanszírozott autóvásárlási kedvezmények bevezetését tervezi a német kormány a koronavírus-világjárványt megszenvedő autóipar támogatására. A Der Spiegel című hírmagazin szerint az év végéig 5 milliárd eurót fordíthatnak erre a célra.

A Lufthansa árfolyama 3,4 százalékkal kúszott feljebb annak köszönhetően, hogy a légitársaság felügyelőbizottsága jóváhagyta a 9 milliárd euró értékű mentőcsomagról a kormánnyal megkötött megállapodást, jóllehet ennek fejében - az Európai Bizottság jóváhagyását megszerzendő - fel kell adni néhány fontos repülőtéri résidőt a riválisok javára.

New Yorkban az európai tőzsdezárás idején a Dow Jones ipari átlag 0,55 százalékos, az S&P 500-as index pedig 0,21 százalékos pluszban, míg a Nasdaq-piac összetett mutatója 0,34 százalékos mínuszban állt.

A globális kereskedelem szempontjából legjelentősebb két nyersolajféleség, az északi-tengeri Brent és a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) ára emelkedik azokra a reményekre, hogy a nagy olajexportáló országok szövetsége, élén Szaúd-Arábiával és Oroszországgal meghosszabbítja a kitermelés május-júniusra tervezett napi 9,7 millió hordós csökkentését.

Az augusztusi határidős jegyzésekben a Brent hordónként 2,56 százalékos pluszban, 39,30 dolláron, a júliusi szállítású WTI pedig 2,26 százalékos nyereségben, 36,24 dolláron forgott kora este, háromnegyed hat körül.

Az azonnali jegyzésekben az arany unciánkénti ára 0,73 százalékkal, 1727,30 dollárra, az augusztusi szállítású aranyé pedig 0,86 százalékkal 1735,25 dollárra esett a New York-i árupiacon.

A nemzetközi bankközi devizapiacon egy euróért 1,1170 dollárt adtak, 0,33 százalékkal erősödött az euró.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!