Tőzsde - Indexcsökkenéssel zártak az európai tőzsdék

Gazdaság, 2022.09.15

Pozitív kezdés után veszteséggel fejezte be a csütörtöki kereskedést az európai tőzsdeindexek többsége.

Az FTSE EuroFirst 300 index 0,60 százalékkal, a Stoxx Europe 600 index 0,59 százalékkal végzett alacsonyabban, az euróövezeti EuroStoxx50 index 0,74 százalékos csökkenéssel fejezte be a napot.

A pénzügyi kivételével minden gazdasági ágazatban gyengültek az árfolyamok. A banki papírok javuló eredménykilátásaiknak köszönhetően erősödtek. A Morgan Stanley javított a banki papírok portfolió-súlyozási besorolásán. Az energiaipari részvények az olajárak csökkenését követve gyengültek.

Londonban 0,05 százalékos emelkedéssel állt meg a kereskedés végére az FTSE-100 index, a frankfurti DAX 0,54 százalékkal csökkent, a CAC-40 Párizsban 1,04 százalékkal végzett alacsonyabban. Milánóban 0,17 százalékos indexcsökkenéssel, Madridban az árfolyamindex 0,40 százalékos emelkedésével ért véget a tőzsdei kereskedés. A spanyol indexet elsősorban a banki részvények húzták feljebb az emelkedő kamatlábakkal javuló eredmény kilátásaiknak köszönhetően. A Banco Sabadell, a Bankinter és a CaixaBank közel öt százalékkal, a Banco Santander három százalékkal erősödött.

A világpiaci olajár csütörtökön négy százalék körül csökkent, a romló világgazdasági kilátások és a kereslet-kínálati egyensúly várhatóan nem túl bíztató alakulásának tükrében. Az IEA és az OPEC a fundamentumok alapján továbbra is inkább optimista, a keresletre nézve azonban a fokozódó infláció és a romló pénzügyi kondíciók erős kockázatot jelentenek.

Az európai kereskedési idő végén a WTI nyersolaj ára 4,47 százalékkal állt alacsonyabban 84,52 dolláron, a Brent ára pedig 4,26 százalékkal csökkent 90,087 dollárra.

Az arany ára nagyot csökkent csütörtökön, két éves mélypontot közelített meg. A spot ár 1,69 százalékkal csökkent 1667,11 dollárra unciánként.

Az eurót továbbra is dollárparitásnál jegyzik. Az európai kereskedési idő végén az euró 0,15 százalékkal állt erősebben 0,9997 dolláron.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!