Tőzsde - Néhány kivétellel pozitív zárás az európai tőzsdéken

Gazdaság, 2021.10.13

Gyenge kezdés után vegyesen, többségében nyereséggel fejezték be a szerdai kereskedést a főbb európai értékpapírpiacok.

Az FTSE EuroFirst 300 és Stoxx Europe 600 indexek 0,75 és 0,79 százalék emelkedéssel fejezték be a kereskedést, az euróövezeti EuroStoxx50 index pedig 0,69 százalékkal végzett magasabban.

Az indexek emelkedéséhez hozzájárultak a napközben tett negyedéves vállalati eredménybeszámolók. A német SAP várakozáson felüli eredménye a technológiai részvényeket általában is erősítette. Hasonlóképpen a francia LVMH luxuscikk forgalmazó vállalat részvényének három százalékos erősödése az ágazat többi tagjának az árfolyamát is megemelte. Az LVMH kétszámjegyű százalékos növekedést ért el a harmadik negyedévben.

A londoni FTSE-100 index 0,17 százalék nyereséggel zárt, a frankfurti DAX index 0,63 százalékkal erősödött, a CAC-40 Párizsban 0,75 százalékkal végzett magasabban. A milánói tőzsde viszont 0,15 százalékos, a madridi pedig 0,59 százalékos indexcsökkenéssel fejezte be a szerdai kereskedést.

Az olajár keresleti aggodalmak miatt csökken. A főbb gazdaságok növekedési kilátásait ugyanis az inflációs nyomás mellett a feldolgozóipari termelést lassító beszállítói fennakadások is rontják. Ezeket az aggodalmakat támasztotta alá az IMF kedden publikált világgazdasági növekedési jelentése is, amely esetenként jelentős mértékben lejjebb korrigálta a nagyobb nemzetgazdaságok idei GDP-növekedési előrejelzését.

Az európai kereskedési idő végén a Brent nyersolaj ára 0,23 százalékkal állt alacsonyabban a nemzetközi kereskedelemben hordónként 83,23 dolláron, a WTI ára pedig 0,14 százalékkal csökkent 80,53 dollárra. A Brent ára 66 százalékkal, a WTI ára 70 százalékkal áll az év eleji felett.

Az arany spot ára 1,83 százalékkal egy havi csúcsra, 1792,16 dollárra emelkedett unciánként a dollár gyengülését tükrözve. A hat nemzetközi fizetőeszközzel szembeni árfolyama alapján kalkulált dollárindex 0,35 százalékkal csökkent 94,18 pontra. Kedden 94,56 ponton több mint egyéves csúcsot ért el az index. Az eurót 0,37 százalékkal jegyzik erősebben 1,1534 dolláron.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!