TV műsor

Tőzsde - Pozitív kezdés az amerikai tőzsdéken

Gazdaság, 2020.11.23

Indexemelkedéssel indult a kereskedés hétfőn az amerikai értékpapírpiacokon a vírusellenes oltástól várt gazdasági fellendülés reményében. Pénteken veszteséggel zártak a tőzsdeindexek.

New Yorkban a DJIA-30 index 0,66 százalékos, az S&P-500 index 0,57 százalékos, a Nasdaq Composite index 0,52 százalékos emelkedéssel kezdte a kereskedést.

Az értesülések szerint az amerikai gyógyszerfelügyelet decembertől engedélyezi a Pfizer és német partnere, a BioNTech koronavírus elleni oltóanyagának értékesítését. Az oltóanyag reményében az amerikai indexek nagy emelkedést értek el a hónapban korábban, az S&P index még rekordot is beállított. A nyugati fejlett gazdaságokban bejelentett újabb lezárások és korlátozások azonban elvették az emelkedés lendületét.

Az oltóanyagtól remélt gazdasági fellendülés, és ezzel párhuzamosan az olajkereslet növekedése emelte meg hétfőn közel háromhavi csúcsra a világpiaci olajárat is. Az amerikai piacok nyitásakor a WTI 1,04 százalékkal állt magasabban a nemzetközi kereskedelemben hordónként 42,86 dolláron, a Brent ára pedig 1,33 százalékkal ment fel 45,67 dollárra. Mindkét olajtípus 5 százalékos áremelkedést ért el az elmúlt héten

Az eurót 0,36 százalékkal jegyzik erősebben 1,1896 dolláron, miközben a vezető devizákkal szemben kalkulált dollár-index közel három havi mélypontot érintett. Az arany spot ára 0,21 százalékkal unciánként 1867,12 dollárra csökkent.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!