Tőzsde - Pozitív kezdés az amerikai tőzsdéken

Gazdaság, 2021.05.03

Indexemelkedéssel indult a kereskedés hétfőn az amerikai értékpapírpiacokon.

A DJIA-30 index 0,55 százalékos, az S&P-500 index 0,56 százalékos, a Nasdaq Composite index 0,49 százalékos emelkedéssel kezdte a hétfői kereskedést és nyitotta meg ezzel május hónapot.

Az indexek veszteséggel zártak ugyan pénteken, de április hónapot nyereséggel fejezték be. A DJIA index közel három százalékossal, az S&P és Nasdaq indexek pedig több mint öt százalékossal. Az S&P-500 index és a technológiai részvényekkel túlsúlyos Nasdaq Composite index is rekordot értek el az elmúlt héten.

Az S&P-500 index vállalatainak már több mint a fele megtette negyedéves jelentését és ennek alapján már arra lehet számítani, hogy összességében 46 százalékkal nőttek a nyereségek az egy évvel korábbihoz képest, szemben a még áprilisban jelzett 24 százalékkal.

Az olyan technológiai óriások, mint az Apple, az Amazon, az Alphabet és a Microsoft az elmúlt héten publikálták várakozáson felüli első negyedéves eredményeiket. Részvényeik a hétfői nyitás előtt is erősödtek a tőzsdén kívüli forgalomban, úgy 0,2-0,4 százalékkal.

Az olajár bizonytalanul alakult, ingadozott hétfőn a biztató globális keresleti prognózisok, illetve a világ harmadik legnagyobb olajfogyasztója, India a keresleti kilátásait beárnyékoló járványhelyet miatt.

Az amerikai piacok nyitásakor a WTI nyersolaj ára 0,41 százalékkal állt magasabban a nemzetközi kereskedelemben hordónként 63,84 dolláron, a Brent ára pedig 0,24 százalékkal emelkedett 66,92 dollárra.

A Brent ára több mint öt százalékkal, a WTI ára nyolc százalékkal erősödött egy hónap alatt. A Brent 29 százalékkal, a WTI 32 százalékkal áll az év eleji ára felett.

Az eurót 0,27 százalékkal jegyezték erősebben az amerikai piacok nyitásakor 1,2051 dolláron, az arany spot ára 1,13 százalékkal ment fel unciánként 1789,01 dollárra. Az euró árfolyama egy hónap alatt két és fél százalékkal, az arany ára négy és fél százalékkal emelkedett.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!