TV műsor

Tőzsde - Pozitív zárás az európai tőzsdéken

Gazdaság, 2020.11.20

Gyenge kezdés után indexemelkedéssel fejezték be a hét utolsó napján a kereskedést a főbb európai tőzsdeindexek. A főbb tőzsdék a harmadik egymást követő hetet fejezték be indexnyereséggel.

Az európai gyűjtőindexek közül az FTSE EuroFirst 300 és a Stoxx Europe 600 index egyaránt 0,45 százalék emelkedéssel zárt, az euróövezeti EuroStoxx50 index pedig 0,49 százalékkal végzett magasabban.

Az olajipari ágazati árfolyammutató több mint egy százalékkal emelkedett pénteken, az élelmiszeripari pedig 0,3 százalékkal csökkent.

Londonban 0,25 százalékkal emelkedett zárásra az FTSE-100 index. A londoni piac a harmadik nyereséges hetet tudja maga mögött. A frankfurti DAX 0,40 százalékos erősödést ért el pénteken és ennek köszönhetően zárta a hetet is 0,4 százalékos nyereséggel. A CAC-40 Párizsban 0,39 százalékkal végzett magasabban pénteken és 2 százalékos heti nyereséget ért el az elmúlt heti 8 százalék után. A milánói tőzsdén 0,78 százalékos, a madridin pedig 0,62 százalékos emelkedést ért el zárásra az árfolyamindex. Milánóban 3,8 százalékos heti nyereséget ért el a tőzsdeindex. A spanyol tőzsde a harmadik egymást követő hetet zárta nyereséggel, a mostanit 2,5 százalékossal.

Az olajár emelkedett, a Brent 0,45 százalékkal 44,40 dollárra, a WTI 0,02 százalékkal 41,91 dollárra hordónként. Mindkét olajtípus ára mintegy négy százalék nyereségre tett szert a héten a gazdasági aktivitásnak a vírusellenes oltástól várt felfutása és ezzel együtt az olajkereslet növekedése reményében. Áremelő hatással voltak arra utaló jelek is, hogy az OPEC+ késznek mutatkozik legalább három hónappal elhalasztani napi 7,7 millió hordós termeléskorlátozó kvótájának januárra tervezett 2 millió hordós mérséklését.

Az eurót 0,11 százalékkal jegyzik gyengébben 1,1860 dolláron, az arany spot ára 0,38 százalékkal unciánként 1873,31 dollárra emelkedett. Az arany ezzel együtt is mintegy fél százalékos árcsökkenéssel fejezi be a hetet. Az oltóanyagról közel két héttel ezelőtt megjelent hírek óta az arany ára már öt százalékkal csökkent azzal párhuzamosan, hogy az értékőrző szerepének köszönhetően az aranyban elfektetett tőkét a befektetők kezdik visszairányítani a gazdasági növekedéssel korreláló eszközökbe.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!