Tőzsde - Pozitív zárás az európai tőzsdéken

Gazdaság, 2024.02.23

Indexemelkedéssel fejezte be a pénteki kereskedést a főbb európai értékpapírpiacok többsége.     

Az összeurópai STOXX 600 index 0,42 százalékkal, az euróövezeti Euro Stoxx 50 index 0,35 százalékkal végzett magasabban. Londonban az FTSE 100 index 0,32 százalékkal emelkedett pénteken, a DAX Frankfurtban 0,28 százalékkal, a CAC 40 Párizsban 0,70 százalékkal emelkedett. A milánói FTSE MIB index 1,03 százalékos emelkedéssel fejezte be a pénteki tőzsdenapot, a madridi IBEX 35 viszont 0,09 százalékos csökkenéssel.

A tőzsdei befektetők elsősorban vállalati eredmények alapján tájékozódtak pénteken. Londonban a Standard Chartered részvényvisszavásárlási bejelentése több mint hét százalékkal emelte meg a papír árfolyamát. Az AstraZeneca részvénye közel két százalékkal erősödött. A londoni index nagyjából a hét eleji szinten fejezte be a hetet.

Frankfurtban az emelkedő részvényeket a Deutsche Borese, Siemens, Porsche, NMW és SAP papírok vezették másfél-két százalékos nyereséggel. A BASF vegyipari óriás az idei évre költségeinek egymilliárd eurós lefaragását. Részvénye közel egy százalékkal gyengült, a DAX papírok között a legnagyobb mértékben. A frankfurti index közel két százalékkal erősödhetett a héten.

Párizsban éves eredményének köszönhetően az Air Liquide részvénye vezette az index erősödését bő két százalékkal. A Cap Gemini és a Michelin részvények másfél százalékkal emelkedtek, a Stellantis pedig közel másfél százalékkal. A párizsi tőzsdeindex közel három százalékkal erősödött a héten.

Milánóban a banki papírok vezették az index erősödését kettő és öt százalék közötti árfolyamnyereséggel. A Mediobanca például több mint öt százalékkal erősödött. A milánói index heti eredménye közel három százalék lehet.

A madridi piac a pénteki negatív zárással együtt is a négy egymást követő napi emelkedéssel elért egy havi csúcsnak köszönhetően úgy két százalékos indexemelkedéssel fejezi be a hetet.

Az olajár csökkent pénteken és így némi veszteséggel fejezheti be a hetet, bár egy hónap alatt mintegy három százalékkal emelkedett.

Az európai kereskedési idő végén a WTI nyersolaj ára hordónként 77,26 dolláron állt a nemzetközi kereskedelemben 1,71 százalékos napi csökkenéssel, a Brent ára pedig 1,58 százalékkal ment lejjebb 82,34 dollárra.

Az arany ára pénteken emelkedett, egy heti eredménye közel egy százalékos nyereség lehet. A spot jegyzés unciánként 2036,67 dollár 0,62 százalékos emelkedéssel.

A dollárindex alig változott pénteken, 0,03 százalékkal csökkent 103,92 pontra, a heti eredménye pedig úgy 0,3 százalék csökkenés felé tart.

Az eurót 1,0824 dolláron jegyzik 0,01 százalék emelkedéssel. A héten az euró mintegy 0,4 százalékkal erősödött.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!