Túljegyzés mellett bocsátott ki zöld kötvényeket a Takarék Jelzálogbank

Gazdaság, 2021.10.27

Sikeresen kibocsátotta első zöld jelzáloglevelét a Takarék Jelzálogbank; a nyilvános forgalomba hozatal során 6,33 milliárd forint ajánlatot nyújtottak be a tőkepiaci szereplők, amelyből 5 milliárd forintot fogadtak el az ötéves lejáratú, fix hozamú értékpapírra - közölte a cég az MTI-vel szerdán.

Ismertették, hogy a jegyzésből befolyó bevételből kizárólag energiahatékony lakóingatlanok vásárlását, építését, illetve használt ingatlanok energiahatékony felújítását finanszírozzák, ezzel hozzájárulva a fenntartható fejlődéshez, a klímaváltozás mérsékléséhez. A most kibocsátott zöld jelzáloglevelek a refinanszírozott lakossági és vállalati jelzáloghitelek zöld ingatlanfedezete miatt hosszabb távon a normál jelzálogleveleknél biztonságosabb befektetéssé válhatnak - írták.

A legtöbb hazai kereskedelmi bank lakossági és kereskedelmi ingatlannal biztosított vállalati jelzáloghiteleit refinanszírozó Takarék Jelzálogbank Nyrt. a mostani kibocsátással - amelyeket a tervek szerint rendszeresen újabbak követnek majd - olcsóbb forrást szerez az energiahatékony, azaz zöld lakóingatlanok jelzálogkölcsönének finanszírozására.

Azok az ingatlanok vonhatók zöld jelzáloglevél mögé fedezetbe, amelyek a teljes lakásállományra kidolgozott módszertan alapján energiahatékonyság szempontjából beletartoznak a legjobb 15 százalékba. Ezen felül olyan használt lakások is bekerülhetnek a fedezetbe, amelyeken jelentős mértékű, vagy legalább 30 százalékos primer energiamegtakarítást eredményező felújítást végeztek. Hasonló feltételek mellett kereskedelmi ingatlanok is szolgálhatnak biztosítékul.

Nagy Gyula, a Takarék Jelzálogbank vezérigazgatója a közleményben jelentős mérföldkőnek nevezte a kötvénykibocsátást. Azt mondta, ezzel " megerősítettük elkötelezettségünket a fenntartható banki működés iránt. Szándékaink szerint hosszú távon a zöld hazai jelzáloglevélpiac meghatározó szereplőjévé válunk, ezért rendszeresen tervezünk újabb kibocsátásokkal. Bízunk benne, hogy ezzel a lépéssel segítjük a hazai lakásállomány megújulásának gyorsítását, és a fenntartható fejlődés elérését" - tette hozzá.

A hazai jelzáloglevél-piacot tavaly elsősorban a Magyar Nemzeti Bank második jelzáloglevél-vásárlási programja mozgatta annak kedvező feltételei miatt, így a jelzálogbankok igyekeztek minél több értékpapírt kibocsátani, és bőséges forrást gyűjteni. A jegybanki program tavaly novemberi lezárulta után a piacon átmenetileg növekedett a hozamfelár, és mivel a refinanszírozó bankoknak nem volt szükségük jelentős forrásbevonásra, csökkent a kibocsátások volumene. Az idén augusztusban elindított jegybanki zöld jelzáloglevél-vásárlási program hatására azonban ismét nő a kibocsátási kedv. Az idei második fél évben a jegybanki alapkamat-emelés következtében ugyan óvatosabbá váltak a befektetők az olyan hosszú lejáratú, fix kamatozású értékpapírok vásárlásával, mint amilyen jellemzően a jelzáloglevél, a Takarék Jelzálogbank szakértői szerint viszont a megemelkedett nominális hozamszintek miatt már megjelenhetnek a piacon azok a befektetők is, akik számára a korábbi az alacsony nominális hozamszinteken kevésbé voltak attraktívak a jelzáloglevelek - írták.

A Takarék Jelzálogbank Nyrt. 2021 első féléves jelentése szerint az első hat hónapban elért egyedi adózás előtti nyeresége 1,127 milliárd forint volt, a 2020-as második félévi adózás előtti eredményt 37,9 százalékkal haladta meg, és gyakorlatilag megfelel az előző év azonos időszakinak. A jelzálogbank refinanszírozási aktivitása erősödött 2021. első fél év végére, a refinanszírozott hitelállomány (bruttó értéke) a 2020 első fél év végi 231 milliárd forintról 296 milliárd forintra nőtt. A teljes refinanszírozott állomány 2021-ben is 10 bank között oszlik meg. A Jelzálogbank ügyfélhiteleinek bruttó állománya 41,1 milliárd forint volt 2021. június 30-án, ami - tekintettel arra, hogy a stratégiai célokkal összhangban, a bank közvetlen ügyfélhiteleket már nem folyósított - az előző év végéhez (45,2 milliárd forint) képest 9,1 százalékos, míg éves szinten 24,6 százalékos csökkenést jelent. 2021 első fél évében a problémás hitelek állománya 0,26 milliárd forinttal csökkent, és az elmúlt egy év folyamán a problémás hitelek a teljes hitelállományon belüli aránya is 1 százalék alá, 0,62 százalékra változott. A mérleg szerint 2021. június 30-án a kibocsátott jelzáloglevél állomány 338,5 milliárd forintot tett ki, ezzel éves szinten 27,1 százalékkal, féléves szinten pedig 2,9 százalékkal nőtt.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!