Veszteséges volt a Rába az idei első negyedévében

Gazdaság, 2024.05.29

A Rába Járműipari Holding Nyrt. 2024 első negyedévében 191 millió forint nettó veszteséget ért el a tavalyi év hasonló időszakában realizált 992 millió forint adózott nyereséggel szemben - közölte a győri székhelyű járműgyártó vállalat a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján szerdán.

A jelentés szerint a negyedéves értékesítési adatok a piaci kereslet csökkenését mutatták, kiváltképp igaz ez a futómű üzletágra és az elsősorban mezőgazdasági piacra termelő hajtómű-üzletág forgalmi adataira. Mindkét leányvállalatnál valamennyi releváns földrajzi szegmensben meghatározó mértékű forgalomcsökkenés volt.

A haszongépjármű piac esetében a 2023 második félévében látható megrendelésállomány-csökkenések 2024 első három hónapjában megjelentek a tényleges gyártási és értékesítési adatokban. A haszongépjárműveknél látható növekedési trendek csökkenésbe fordultak át 2024 első hónapjaiban, az év hátralévő időszakára valamennyi földrajzi és termék szegmens esetén további határozott keresletcsökkenés várható - összegez a jelentés.

A Rába-csoport által realizált árbevétel 17 milliárd forintot tett ki az év első negyedévében, amely 3,3 milliárd forintos, 16,3 százalékos elmaradás az egy évvel korábban elért árbevételhez képest.

A cégcsoportnál a tárgyidőszakban az üzemi tevékenység eredménye 558 millió forint volt a bázis időszakban realizált 509 millió forinttal szemben.

A pénzügyi eredmény a tárgyidőszak folyamán 568 millió forint veszteséget mutatott, amely egyebek között tartalmaz 58 millió forint nettó kamatfizetést, valamint az árfolyamok növekedéséből eredő nem realizált hitelátértékelést 509 millió forint értékben.

A Rába kamat-, adófizetés és amortizáció előtti eredménye (EBITDA) az év első negyedévében 1 milliárd 182 millió forint nyereséget ért el, szemben az egy évvel korábbi 1 milliárd 161 millió forinttal.

A vállalatcsoport legnagyobb leányvállalata, a Rába Futómű Kft. 2024 első negyedévében 18,9 százalékos csökkenéssel, 11,1 milliárd forintos forgalmat realizált.

A Rekard Kft. forgalma 736 millió forint, ez 56,8 százalékos visszaesés az egy évvel korábban elért értékesítési adatokhoz képest.

A Rába Járműalkatrész Kft. első negyedéves árbevétele 3,1 százalékos növekedéssel elérte a 4,9 milliárd forintot, a Rába Jármű Kft. pedig 4,5 százalékos bővüléssel 255 millió forint értékesítési eredménnyel járult hozzá a csoportszintű teljesítményhez.

A forgalomcsökkenés, valamint a gyártási költségekben állandósuló nyomás következtében a csoportszintű bruttó eredmény mintegy 737 millió forinttal csökkent, mértéke 2,9 milliárd forintot ért el. Az árbevétel arányos bruttó eredmény 0,9 százalékpontos csökkenéssel 16,8 százalékot tett ki.

A Rába Nyrt. részvényeit a BÉT prémium kategóriájában jegyzik. A papír 1395 forinton zárt szerdán. Az elmúlt egy évben a kereskedés maximuma 1575 forint, minimuma pedig 1110 forint volt.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!