Zöld Pénzügyi Tudományos Díjakat alapít és Zöld pénzügyi kutatási kezdeményezést indít az MNB

Gazdaság, 2021.10.28

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) hagyományteremtő szándékkal megalapítja a Zöld Pénzügyi Tudományos Díjakat, és létrehozza a Zöld pénzügyi kutatási kezdeményezést - közölte a jegybank az MTI-vel csütörtökön.

A díjakat három kategóriában adományozza a jegybank. A Zöld kutatási kezdeményezés pályázati felhívásra olyan kutatási tervvel lehet nevezni, amely aktuális, a fenntartható pénzügyek területéhez kapcsolódik, és tudományos igényességű kutatási programot fogalmaz meg.

Felidézik: az MNB 2019 februárjában hirdette meg a Zöld Programot a környezet megóvását célzó magyarországi pénzügyi szolgáltatások támogatása, illetve a piaci szereplők és saját ökológiai lábnyomának további csökkentése érdekében.

Mivel a zöld pénzügyek térnyeréséhez szükséges a mögöttes módszertanok, modellek és szemlélet megújítása, a jegybank az idén a program keretében több kategóriában, hagyományteremtő céllal megalapítja a Zöld Pénzügyi Tudományos Díjakat, továbbá létrehozza a Zöld pénzügyi kutatási kezdeményezést.

Az MNB a Nemzetközi Zöld Pénzügyi Életműdíjat olyan nem magyar állampolgárságú szakember számára adományozza, aki nemzetközi relevanciájú, világviszonylatban is meghatározó, úttörő jelentőségű kutatási eredményekkel járult hozzá a fenntartható gazdálkodás zöld pénzügyi tudományos vizsgálatának és megvalósításának fejlődéséhez.

A Zöld Pénzügyi Tudományos Nagydíj az elmúlt évek publikációs tevékenysége alapján kiemelkedő zöld pénzügyi kutatást végző, magyar állampolgárságú szakember számára adományozható. A Zöld Pénzügyi Talentum Díjat pedig olyan 41 évnél fiatalabb magyar állampolgárságú szakember számára adományozza az MNB, aki az elmúlt évek publikációs tevékenysége alapján kiemelkedő zöld pénzügyi kutatást végzett.

A jegybank által létrehozott Zöld kutatási kezdeményezés elnevezésű pályázati felhívásra olyan kutatási tervvel lehet nevezni, amely aktuális, a zöld pénzügyek területéhez kapcsolódó, tudományos igényességű kutatási programot fogalmaz meg. Kutatási tervet magyar állampolgárságú kutató, magyarországi székhelyű, jogi személyiséggel rendelkező intézmény vagy több magyar állampolgárságú kutatóból álló, jogi személyiséggel nem rendelkező kutatócsoport nyújthat be.

A részletes pályázati felhívások az MNB honlapján érhetőek el.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!