A felhasználók online térben való védelmére hívta fel a figyelmet az NMHH elnöke

IT/Tudomány, 2022.12.22

Az online platformok szabályozása során különös figyelmet kell fordítani a gyermekekre - emelte ki Koltay András, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) elnöke a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) múlt heti, spanyolországi rendezvényén, amelyen Magyarországot az NMHH elnöke és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő képviselte.

Az NMHH kommunikációs igazgatóságának csütörtöki tájékoztatása szerint Koltay András a Creating a Safer Online Environment című panelbeszélgetésen "a digitális biztonsággal és jóléttel kapcsolatos prioritások között sorolta fel a globális közösségimédia-platformok önkényes tartalommoderálásával szembeni védelmet és a platformok tartalommenedzsmentjét végző algoritmusok átláthatóságának megoldását" a DSA (Digital Services Act) segítségével. Ezzel összefüggően, szintén kulcsfontosságú területként szólt a digitális írástudás és a médiaértési központok fejlesztéséről is.

A közlemény szerint az NMHH elnöke a megvalósítandó célok között kiemelte a szülők számára elérhető felügyeleti és szűrőszoftverek fejlesztését, illetve azoknak az új digitális környezethez való adaptálását, továbbá a megtévesztő kereskedelmi gyakorlatok ellenőrzését, tiltását, a tisztességtelen reklámok és a gyermekek számára káros online tartalmak szűrését, valamint a fogyasztásra való ösztönzésük korlátozását is.

A fiatalkorúakra ezen felül is számos online veszély leselkedik, amelyek ellen a védekezés hatósági cél. Ezt a feladatot látja el az NMHH Internet Hotline tájékoztató és segítségnyújtó szolgálata is, amely kulcsszerepet játszik a kiskorúakat kizsákmányoló tartalmak szűrésében és a gyermekek önmagukról készült képeivel történő visszaélés elleni fellépésben - tették hozzá.

A digitális tartalmak szabályozási kihívásai között Koltay András elsősorban a kikényszeríthetőség hiányát említette: "a digitális szolgáltatásokról szóló európai uniós rendelet (DSA) értelmében a globális közösségimédia-platformok elleni eljárások a letelepedés helye szerinti joghatóság alá kerülnek, ami limitált mozgásteret ad a célországok érintett szabályozó hatóságainak. Az elnök kiemelte, hogy az OECD által alkalmazott tényeken alapuló megközelítés (evidence-based approach) hasznos az online gyermekvédelem területén".

A panelbeszélgetést Andrew Wycoff, az OECD Tudomány, Technológia és Innováció Igazgatóságának vezetője moderálta. A beszélgetésben részt vett Bridget Gannon, az ausztrál infrastruktúra, közlekedés, regionális fejlesztés, hírközlés és művészeti minisztérium államtitkára és az online biztonsági részleg vezetője, Susannah Storey, az Egyesült Királyság Digitális Kultúra, Média és Sport Minisztériumának főigazgatója, Kristian Bartholin, az Európa Tanács Digitális Fejlesztési Osztályának vezetője, David Frautschy Heredia, az Internet Society szervezet igazgatója és Javier Arribas Camara, a Comisiones Obreras szervezet igazgatóhelyettese.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!