A legkisebb méretű adattárolóink a memóriakártyák

IT/Tudomány, 2019.05.19

Gyufásdoboz méreténél kisebb, vékonyka lapszerű megoldások a memóriakártyák. A napi használatú szórakoztató elektronikai berendezésekben a memóriakártya biztosítja az eszköz részére a tároló helyet.

MicroSD
Telefonoknál, tableteknél, laptopoknál is, de még játékkonzoloknál és digitális könyvolvasók vagy zenelejátszó eszközökben is gyakran előfordul. A memóriakártyák közül jelenleg a legtöbb eszközben használatos fajta az SD (Secure Digital) memóriakártya.

Fő meghatározóik

A memóriakártyák fő meghatározója az adattároló kapacitása és a kártya működési sebessége. A méretekkel már volt jó pár évünk megismerkedni. Megtanultuk a CD-kkel a MB-ot, majd a merevlemezekkel a GB-ot. Majd pár évvel ezelőtt betört a GB tendencia. Értelemszerűen itt a méretek egyfolytában felfelé változnak.

Tárolókapacitás alatt tehát azt a sok GB-nyi vagy éppen már TB-nyi adatot értjük, melyet a kártya tárolni tud. A kártya sebességét pedig az alapján határozzák meg, hogy ilyen gyorsan tud adatokat felvinni a kártyára, és onnan leolvasni azokat. A kártya sebességét megérteni kicsit cifrább, de az sem lehetetlen. A sebességet a „Speed class” kifejezés jelöli meg. Ebből a jelenleg elérhető legnagyobb a 10-es. A 10-es megjelölésű memóriakártyák 10 Mb/sec minimum olvasási sebességet garantálnak.

Napjainkban már több száz GB-os adattárolásra is képes egy aprócska memóriakártya. A kártya vásárlásakor mindig vegyük figyelembe a készüléket, amelyhez választjuk a kártyát, hogy annak a gyártója által meghatározott paraméterekkel a memóriakártya rendelkezzen. Tipikus hiba, hogy mindenki nagy tárhelyre vágyik. Aztán sikerül egy olyan nagy tárhellyel rendelkező kártyába beleválasztanunk, melyet a készülék nem képes kezelni.

Amennyiben a készülék napjaink gyártmánya, nem lehet probléma, így akár a Kingston Canvas Select 256GB MicroSD memóriakártyát is választhatjuk. A jelenleg elérhető leggyorsabb adatátviteli sebességre képes a kártya, persze csak akkor, ha a készülék, amelybe helyezzük is képes ezen az adatátviteli sebességen dolgozni.

Választáskor még figyeljünk a memóriakártya formátumára is. Ezekből a sima, illetve a HC és XC rövidítésekkel fémjelzett darabok elérhetőek. A HC egy nagyon gyors kártyatípus, a csúcs az XC, bár az már csak exFAT fájlrendszerrel tud együttműködni.

A SD memóriakártyán kívül sok más kártyatípus is forgalomban van. A legtöbb esetben még a MultiMediaCard és a CompactFlash van jelen a piacon.

A dvdolcson.eu kínálatában a memóriakártyák mellett a jelenleg forgalomban lévő bármely adathordozót megtalálhatja. Széles kínálatuk átfogó megoldást kínál az adathordozók és az irodaszerek megvásárlásához. Napjaink legelterjedtebb adathordozóihoz, a mobilokhoz és a tabletekhez is kínálnak szükséges és praktikus kiegészítőket egyaránt. Érdemes körülnézni a honlapjukon! Garantáljuk, hogy nehéz lesz onnan üres kézzel távozni.
(Webrádió)

Címkék

MicroSD
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!