A magyar tudomány ünnepe - A Higgs-bozonról rendeznek ismeretterjesztő programot az ELTE-n

IT/Tudomány, 2022.11.16

Tíz éves lett a a Higgs-bozon, ebből az alkalomból előadásokkal, interaktív foglalkozásokkal és kiállítással várják a középiskolás diákokat szombaton, az ELTE Természettudományi Karán A magyar tudományos ünnepe rendezvénysorozathoz kapcsolódóan.

A CERN Nagy Hadronütköztetőjének kutatói 10 éve, 2012-ben fedezték fel a régóta keresett Higgs-bozont, a részecskefizika standard modelljének utolsó és kulcsfontosságú elemét. Az eredmény új korszakot hozott a részecskefizikában. Jelentőségét mutatja, hogy 2013-ban az elmélet alkotóinak ítélték a fizikai Nobel-díjat - olvasható az ELTE közleményében.

Ebből az alkalomból az Atomfizikai Tanszék szervezésében ismeretterjesztő programokon vezetik be a kutatók a látogatókat a mikrovilág rejtelmeibe. Az előadásokon és interaktív foglalkozásokon egyebek mellett az érdeklődők választ kaphatnak arra, hogy mik azok az elemi részecskék, hogyan épülhetnek fel összetett atomok, és hogy mi az a Higgs-bozon.

Szó lesz arról is, hogy mi történt az antianyaggal az Ősrobbanás után, mi az a sötét anyag, miért lehet bomlékony a világegyetem, illetve, hogy léteznek-e még fel nem fedezett új szimmetriák, kölcsönhatások, további térbeli dimenziók.

Az előadók emellett rövid áttekintést nyújtanak a részecskefizikában használt gyorsítók működési elvéről, a részecskegyorsítás technikai megvalósításáról is.

Az előadások mellett lesz tudományos szabadulószóba és kiállítás, valamint laborlátogatásokon is részt vehetnek a látogatók. A programokon közreműködnek az ATOMKI, a Debreceni Egyetem és a Wigner FK kutatói is. Az eseményről bővebb informácó a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) honlapján olvasható (mta.hu).
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!