A Magyar Tudományos Akadémiát támogató demonstrációt tartottak vasárnap Budapesten

IT/Tudomány, 2019.06.02

A Magyar Tudományos Akadémiát (MTA) támogató demonstrációt szervezett vasárnap Budapesten az Akadémiai Dolgozók Fóruma és az Oktatói Hálózat.

Az MTA intézményrendszerének tervezett átalakítása ellen demonstráltak Budapesten A demonstrálók a Fővám térről vonultak az MTA épülete elé, ahol a testület elnökének, Lovász Lászlónak a levelét olvasták fel a szervezők.

"Az elmúlt egy esztendő az 1825-ben alapított Magyar Tudományos Akadémia egyik legnehezebb éve volt" - fogalmazott üzenetében Lovász László. Az akadémia elnöke aláhúzta: bízik abban, hogy az akadémikusok, a legkiválóbb fiatal kutatókból álló "Lendületesek", az akadémiai dolgozók, a teljes magyar kutatói közösség túlnyomó többsége, valamint a magyar tudomány ügye iránt elkötelezett magyar és külföldi támogatók által megfogalmazott érveket nem csak meghallgatják, hanem meg is fontolják a döntéshozók.

"Nem szabad szem elől téveszteni a fő célt, azt, hogy az intézethálózat kutatói itthon, politikai nyomástól mentesen, a nemzetközi normáknak megfelelő témaválasztási szabadságban, előre tervezhető anyagi alapokon tudják folytatni kutatásaikat" - szögezte le Lovász László.

Az MTA elnöke levelében hangsúlyozta: a következő, valószínűleg sorsdöntő napokban is arra fog törekedni, hogy a Magyar Tudomány Akadémia alapítója, Széchenyi István szellemi örökségének őrzője, a magyar nyelv és kultúra ápolója, a hiteles tudomány legfontosabb hazai központja maradjon.

A demonstráción felszólalt Deák Dániel egyetemi oktató, Gárdos Judit, az Akadémiai Dolgozók Fórumának tagja, Rainer M. János, az 1956-os Intézet vezetője, az MTA levelező tagja, valamint Zsoldos Attila, az MTA rendes tagja is.

Beszédeikben a felszólalók tiltakoztak az akadémiai kutatóhálózatot érintő törvénytervezet, valamint az ellen, hogy az eddig az Országos Széchényi Könyvtár osztályaként működő 1956-os Intézet június 15-től a Veritas Történetkutató Intézet és Levéltár részeként működik tovább.

A demonstráción részt vett Vékás Lajos, az MTA alelnöke is, valamint a kulturális élet több képviselője is támogatásáról biztosította az MTA dolgozóit.
(MTI)

Galériánk

Az MTA intézményrendszerének tervezett átalakítása ellen demonstráltak Budapesten Az MTA intézményrendszerének tervezett átalakítása ellen demonstráltak Budapesten
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!