A MATE meteorológusa kapta idén a Róna Zsigmond-díjat

IT/Tudomány, 2022.02.09

Idén Somfalvi-Tóth Katalin, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) agrármeteorológusa vehette át a Róna Zsigmond-díjat 2021-ben végzett tudományos munkájáért - közölte az MTI-vel szerdán a felsőoktatási intézmény.

Somfalvi-Tóth Katalin a MATE Kaposvári Campusán, a Növénytermesztési-tudományok Intézet Agronómia Tanszékének alkalmazott takarmánynövény-termesztési kutatócsoportjában dolgozik. Az agrármeteorológus munkája során egyebek mellett a klímaváltozás növényekre gyakorolt hatásainak megértésével, mérséklésével foglalkozik.

"Én, mint egyetemi oktató és agrometeorológus kiemelten fontosnak tartom, hogy minél nagyobb rálátása legyen a hallgatóknak a légkörben zajló folyamatokra és összefüggésekre, az éghajlatváltozás jelentőségére, illetve arra, hogy nekik szakemberként milyen lehetőségek vannak a kezükben a termésbiztonság megtartására vagy a károk megelőzésére, mérséklésére" - írja magáról az idei díjazott.

A Róna Zsigmond Alapítványt 1978-ban Szabó Józsefné hozta létre édesapja, Róna Zsigmond, az Országos Meteorológiai Intézet egykori igazgatója és a Magyar Meteorológiai Társaság elnöke, tiszteleti tagja emlékére. Az alapítvány elismerésében minden évben egy fiatal kutató meteorológus részesülhet.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!