A PTE-n születő szellemi termékek piacra kerüléséhez nyújt támogatást az intézményt fenntartó alapítvány

IT/Tudomány, 2022.08.04

Százhúszmillió forinttal támogatja a Pécsi Tudományegyetem (PTE) szeptemberben megnyíló kutatói pályázatát az intézményt fenntartó alapítvány, hogy az egyetemen születő szellemi termékek a piaci, gazdasági környezetben mielőbb hasznosulhassanak - közölte a baranyai felsőoktatási intézmény az MTI-vel.

A PTE közleményében azt írták, hogy az intézményt működtető Universitas Quinqueecclesiensis Alapítvány az egyetem által a helyben születő szellemi termékek gazdasági hasznosításának érdekében korábban létrehozott "PTE Proof of Concept" Alapot támogatja az összeggel.

Bódis Józsefet, az alapítvány kuratóriumi elnökét idézve a kommünikében kiemelték, hogy évente százas nagyságrendben születnek szabadalmak a pécsi egyetemen.

Az elnök kifejtette: ezek nagy része találmány, vagy olyan oltalomképes szellemi alkotás, amelyek iparjogvédelmi oltalmát az egyetem biztosítja és fedezi, a kuratórium pedig a maga módján segíti e folyamatokat, hogy minél több szabadalom jusson el a piacra.

A közlemény szerint számos nagy nemzetközi egyetemnek származik jelentős bevétele a korábbi szabadalmaik későbbi hasznosulásából, a mostani támogatás pedig Bódis József szerint "egy fontos lépés lehet ebbe az irányba".

A kutatók szeptembertől pályázhatnak majd az alap támogatására, és többek között olyan tevékenységek számolhatók majd el az odaítélendő összegből, mint a prototípus-fejlesztés, a piackutatás, vagy például kísérletek végzése, és az ehhez kapcsolódó anyag- és fogyóeszközbeszerzés. A támogatásról a döntéseket egy többségében külső, ipari, üzleti, befektetői szakemberekből álló testület hozza majd meg - olvasható a közleményben.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!