TV műsor

Az időjárás és nem a járvány feltartóztatását célzó korlátozások miatt javult a levegő minősége a pandémia idején

IT/Tudomány, 2021.06.24

Főként az időjárás természetes változékonysága és nem az új koronavírus-járvány feltartóztatására életbe léptetett korlátozások miatt javult a levegő minősége a pandémia idején az amerikai, európai városokban - állapították meg amerikai kutatók, feltérképezve az emberi egészségre káros, 2,5 mikronos finomszemcsés anyagok (szálló por) légköri koncentrációját Kínában, Európában és Észak-Amerikában.

A St. Louis-i Washington Egyetem, a Goddard Űrrepülési Központ, a Kaliforniai Műszaki Egyetem és az új-skócai Galhousi Egyetem kutatói műholdas adatokat, földi telepítésű megfigyelő állomásokat és új számítógépes modellezési rendszert alkalmazva alig találtak változást 2020 januárja és áprilisa között a szálló por koncentrációjában az előző évek - 2019 és 2018 - azonos időszakához képest, egyetlen kivételtől eltekintve - olvasható az EurekAlert hírportálon.

A Science Advances című tudományos folyóiratban közzétett tanulmányukban összehasonlítva a szálló por szintjét a három vizsgált év azonos időszakában - amikor a vizsgált térségekben mindenhol egyaránt elrendeltek kijárási korlátozásokat -, nem találtak sok nyilvánvaló jelet a levegő minőségének javulására Észak-Amerikában és Európában.

"A legvilágosabb észlelhető jelet a szálló por csökkenésére az Észak-kínai-síkság fölött találtuk, ahol a legszigorúbb kijárási korlátozásokat rendelték el" - mondta Melanie Hammer, a Washington Egyetem kutatója.

Hogy kiderítsék, valóban a kijárási korlátozások az okai ennek, a kutatócsoport vizsgálatot végzett. Egyik forgatókönyvükben a szennyezőanyag-kibocsátás állandó volt és csupán az időjárás volt egyedül a felelős a szállópor szintjének éves változásáért. "Azt találtuk, hogy ez magyarázatot ad az általunk látott különbségek nagy részére" - mondta Hammer.

Másik forgatókönyvükben csökkentették a közlekedés okozta és ember által előidézett más nitrogén-dioxid-forrásból származó szennyezést, amely tükrözte a kijárási korlátozásokat, amikor kevesebb ember ült gépkocsiba, kevesebb ipari létesítmény működött. "Önmagában ez egyáltalán nem adott magyarázatot. De ha a kettőt vegyítettük, akkor vált érzékelhetővé az Észak-kínai-síkság szembeötlő eredménye" - mondta Hammer.

A kutató szerint ezen kínai térségben azért volt olyan szembeszökő a változás, mert ott igen szennyezett a levegő normális időkben. "Valószínűleg nagyobb csökkenést tapasztalunk egy olyan térségben, ahol magasabb szintről kezd csökkeni a koncentráció - magyarázta.

Észak-Amerikában és Európában egyenletesen csökken a szálló por koncentrációja. "Meglepődtünk, hogy az időjárás ilyen domináns szerepet játszik a szállópor csökkenésében" - tette hozzá.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!