Az IIASA tevékenységéről rendeznek konferenciát az Akadémián

IT/Tudomány, 2022.10.16

Ötven éve alapították meg az egykori keleti és nyugati blokk tudósait összekötő Nemzetközi Alkalmazott Rendszerelemzési Intézetet (International Institute for Applied Systems Analysis, IIASA). A jubileum alkalmából konferencián mutatják be a szervezet tevékenységét október 28-án, a Magyar Tudományos Akadémián (MTA).

A nemzetközi szervezetet 1972-ben, az Egyesült Államok és a Szovjetunió között fennálló geopolitikai feszültségek enyhülésének részeként hozták létre ausztriai székhellyel - idézték fel a Neumann Társaság közleményében.

Az alapító országok az Egyesült Államok és a Szovjetunió mellett Bulgária, Csehszlovákia, az Egyesült Királyság, Franciaország, Japán, Kanada, Lengyelország, Olaszország, valamint az NDK és az NSZK voltak. Magyarország 1974-ben csatlakozott a szervezethez, amely alapítása óta a Bécshez közeli Laxenburgban működik.

Az IIASA-ban dolgozó kutatók olyan globális témákkal foglalkoztak, mint a levegőminőség megőrzése, a vízválság elkerülésének lehetőségei, vagy egy hatékony globális mezőgazdasági modell kidolgozása. Az intézet kutatói a kezdetek óta vezető szerepet töltenek be Éghajlatváltozási Kormányközi Testület (IPCC) munkájában. 2021-ben az intézet új stratégiát kezdett a fenntarthatóság felé vezető átalakítások támogatására a rendszertudomány fejlesztése és alkalmazása révén.

Az intézet félévszázados munkáját mutatja be a Neumann Társaság Informatikatörténeti Fóruma, az MTA és az IIASA által szervezet konferencia.

Az eseményen egyebek mellett előadás hangzik el az IIASA Gateway történetéről. Ez volt az Internet előtti első állandó számítógép-hálózati kapcsolat a Kelet és a Nyugat között az 1978-92-es hidegháborús évek alatt.

Az ingyenesen látogatható esemény regisztrációhoz kötött, amelyet a Neumann Társaság honlapjáról (https://njszt.hu/hu/event/2022-10-28/50-eves-nemzetkozi-alkalmazott-rendszerelemzesi-intezet) érhetnek el az érdeklődők.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!