Az űrtávközlésről jelentette meg legújabb kötetét az NMHH

IT/Tudomány, 2020.12.15

Az űrtávközlés történetét, elméletét és gyakorlatát tekintik át a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) munkatársai abban a szakkönyvben, amely kedden jelent meg Az Ég és Föld közötti kapcsolatok címmel - közölte az NMHH Kommunikációs Igazgatósága az MTI-vel kedden.

"Jelenleg egy műholdas paradigmaváltás közepén vagyunk: egy ideje szinte már napi hír, ahogy újabb és újabb műholdak százai kerülnek az űrbe, a fejlődés pedig a jövőben is csak gyorsulni fog, a jelenleg bevezetés alatt álló technikák ugyanis már a műholdak összefüggő rendszereivel számolnak az eddigi egyedi megoldások helyett. Az erre való felkészülést segíti az az átfogó kötet" - olvasható az NMHH közleményében.

Az összegzés szerint a hiánypótló kötetben a hatóság 16 munkatársának írásai olvashatóak Vári Péter, az NMHH főigazgató-helyettesének szerkesztésében.

A kötet az űrtávközlés történetét és jelenlegi trendjeit is bemutatja, különös tekintettel a műholdas rendszerekkel megvalósuló rádiótávközlés működésére és ezzel összefüggésben a frekvenciagazdálkodás alapjaira.

A szakértők bemutatják a rádiórendszerek együttélésének biztosítását szolgáló nemzetközi frekvenciakoordináció szabályait és a hazai mérőszolgálati tevékenységet, betekintve az űrtávközlés nemzetközi jogi összefüggéseibe, az űrhadviselés témájába és a fejlődés várható irányaiba is.

Mint írják, a műholdas kommunikációval foglalkozó szakemberek számára nélkülözhetetlen kötetet azok is szívesen kezükbe veszik majd, akik a rendszerek működésén túl a szabályozás területén is szeretnének eligazodni. A téma aktualitását mutatja, hogy jelenleg mintegy 2600 aktív műhold kering a Föld körül analóg és digitális jeleket továbbítva - teszik hozzá.

"Az űrtávközlés témája szinte magától értetődő volt, hiszen a hatóság kiváló és nemzetközileg elismert szakértőkkel rendelkezik ezen a területen. Az ő tudásukat, tapasztalatukat szeretnénk most megosztani az érdeklődőkkel. (...) Bízom benne, hogy minden űrtávközlés iránt érdeklődő olvasó pont olyan izgalommal veszi majd kezébe a könyvet, mint amilyen elhivatottan azt a szerzők írták" - idézi a közlemény Vári Pétert.

"Az NMHH szakkönyvsorozatának legújabb darabja új színfolt az eddig elsősorban médiajogi kérdésekkel foglalkozó könyvek sorában. A média- és a hírközlési szektor a fejlődés következtében egyre közelebb kerül egymáshoz, ezt a konvergenciát az NMHH létrejötte már egy évtizeddel ezelőtt lekövette, és ezt tükrözi a sorozat új kötete is" - fogalmazott a közlemény szerint a sorozatszerkesztő Nyakas Levente, az NMHH Médiatudományi Intézetének vezetője.

Az űrtávközlés történetét, elméletét és gyakorlatát áttekintő, hiánypótló könyv megvásárolható a Wolters Kluwer kiadó honlapján.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!