Elhunyt Gráf László biokémikus

IT/Tudomány, 2023.02.18

Életének 81. évében szombaton elhunyt Gráf László, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) rendes tagja, akadémiai és Széchenyi-díjas biokémikus, az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) professor emeritusa - tudatta az MTA az MTI-vel.

Gráf László fő kutatási területe a természetes peptidek szerkezetének és biológiai funkciójának, valamint egyes proteázok működésének vizsgálata és az úgynevezett fehérjeszobrászat volt - írták.

Gráf László 1942-ben született Zalaegerszegen. 1965-ben vegyész diplomát szerzett az Eötvös Loránd Tudományegyetemen, majd a Gyógyszerkutató Intézetben helyezkedett el, ahol tudományos munkatársként dolgozott.

Több évet töltött el a San Franciscó-i Egyetemen és a New York-i Egyetemen mint ösztöndíjas kutató és vendégprofesszor. 1985-ben az ELTE Biokémia Tanszékének egyetemi tanára, majd egy évvel később tanszékvezetője lett. A tanszéket egészen 2007-ig irányította.

Gráf Lászlót 1993-ban választották meg az MTA levelező, majd 2001-ben rendes tagjává.

1979-ben Akadémiai Díj kitüntetésben részesült, 1998-ban Széchenyi-díjat kapott a béta-lipotropinnal kapcsolatos alapvető munkásságáért, a béta-endorfin felfedezéséért, szerkezeti és funkcionális sajátságainak jellemzéséért és egyes proteázok mechanizmusának feltárásában végzett úttörő munkásságáért. 2010-ben elnyerte a Szilárd Leó professzori ösztöndíjat. Az ELTE a legmagasabb elismeréssel, az Eötvös Gyűrűvel tüntette ki 2022-ben.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!