Elnöki és főtitkári beszámolóval folytatódott az MTA 197. közgyűlése

IT/Tudomány, 2024.05.08

Elnöki és főtitkári beszámolóval folytatódott a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) 197. közgyűlése.

A hétfő délelőtti ünnepi ülést követően zárt munkaközgyűléssel folytatta tanácskozását az Akadémia legfontosabb döntéshozó testülete - közölte az MTA szerdán az MTI-vel.

Elnöki beszámolójában Freund Tamás megnyugtatónak nevezte, hogy a 2025-ös közgyűlést már ismét az Akadémia épületében lehet megtartani, és felhívta a figyelmet a Közgyűlés elé terjesztett ünnepi nyilatkozatra az Akadémia magyar nyelvet szolgáló küldetésének megerősítéséről.

Az Akadémia és Könyvtára 200 éves évfordulójára tervezett ünnepségről Freund Tamás elmondta: a májusi és novemberi központi rendezvények mellett a tudományos osztályok, a területi bizottságok, a határon túli tagok, az MTA Könyvtár és Információs Központ, valamint a Fiatal Kutatók Akadémiája is egy-egy hónapon át saját szervezésű előadásokkal, tudománynépszerűsítő rendezvényekkel, kiállításokkal ünnepel majd. Az mta200.hu weboldalon folyamatosan jelentetik meg a tartalmakat.

Az Akadémia törekszik tudománynépszerűsítő, művészeti és nemzetközi kapcsolatait erősítő programjai fenntartására is.

Freund Tamás kiemelte: az év elején javasolta Orbán Viktor miniszterelnöknek, hogy a kormány és az akadémia kössön keretmegállapodást a tudományos tanácsadásról. A tanácsadási megállapodás keretet szolgáltatna az egyes tárcákkal való együttműködéshez is. "Javaslatomról még nem született döntés, de a Belügyminisztérium és a Magyar Tudományos Akadémia között már három éve hatályban van egy együttműködési megállapodás, ami különösen az oktatásügy és az egészségügy tudományos kérdéseiben hasznos. Hasonló megállapodás előkészítéséről állapodtunk meg Nagy Márton miniszter úrral, és ígéretes közös munkára számítunk a Honvédelmi Minisztériummal most megszületett megállapodás esetében is" - mondta Freund Tamás.

Az akadémia elnöke szólt a stratégiai jellegű kutatási kezdeményezésekről, amelyek közül a nemzeti programok beindítását, bővítését nevezte a leglényegesebb eredménynek 2023-ból.

Kollár László főtitkár beszámolója szerint az Akadémia 2023-ban 5,38 milliárd forint összegben támogatott kiválósági kutatásokat. A Bolyai János Kutatási Ösztöndíj, az MTA Prémium Posztdoktori Program, a Lendület Program, a 14 éves kor alatti gyermeket nevelő kutatók támogatása, a Vendégkutatói Pályázat, valamint a Poszt-Covid nagy kockázatú pályázat I. közül arányaiban a legtöbb forrást - több mint 67 százalékot - a Lendület Programra fordította az MTA.

A sikeres fiatal kutatók elvándorlásának visszaszorítására, a tehetség-utánpótlás biztosítására, a fiatal kutatók előrelépési lehetőségeinek bővítésére, a kutatóhelyek versenyképességének növelésére 2009-ben meghirdetett Lendület Program 2023-ig 223 kiváló kutatónak biztosított lehetőséget kutatócsoport alapítására. A 2023-ban a Lendület Programra fordított 3,6 milliárd forint támogatásból 1,8 milliárd kutatóintézetben, 1,8 milliárd forint pedig egyetemeken hasznosult.

A főtitkári beszámoló kitért a kifogásolható gyakorlatot folytató folyóiratok cikkeinek kezelésével kapcsolatos akadémiai lépésekre is.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!