Hozzáférést kap Európa egyik leggyorsabb szuperszámítógépéhez az egri egyetem

IT/Tudomány, 2022.12.05

Megállapodott a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség (KIFÜ) és az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem (EKKE) Magyarország és Európa egyik leggyorsabb szuperszámítógépének kutatási célú felhasználásáról, valamint az ügynökség HPC kompetencia központjával való szorosabb kutatási együttműködés elindításáról - közölte az egyetem kommunikációs referense hétfőn az MTI-vel.

Zentai László tájékoztatása szerint az együttműködés eredményeként az egri felsőoktatási intézmény hozzáférést kap hazánk és a kontinens egyik leggyorsabb szuperszámítógépéhez, amely lehetőséget kínál több kutatási projekt és kutatócsoport munkájának felgyorsítására, támogatására.

A Komondor nevű gépet többek között a Debreceni Egyetem is alkalmazza borvidékek mikrobiológia terroir-jának vizsgálatára, valamint a Budapesti Műszaki Egyetem kvantumkémiai módszerek fejlesztésére, de az ELTE és a Magyar Tudományos Akadémia kutatói is igénybe veszik a nagy teljesítményű számítógép nyújtotta lehetőségeket - jelezte.

Emlékeztetett arra, hogy a berendezés tavaly év végén került a Szuperszámítógép Központba, amelyet 2023 januárjában vehetnek majd birtokba a felhasználók, így az egyetem kutatói is. A gép partíciói összességében a jelenlegi HPC (High Performance Computer) kapacitás tízszeresének megfelelő 5 petaflops-ot tudnak biztosítani. Emellett dedikált mesterséges intelligencia és Big Data partíció is rendelkezésre áll nagy számításigényű és jelentős tárkapacitást igénylő számítási problémák megoldására. A rendszert egy több mint 10 petabyte tárhelyű, több szintű tárolórendszer egészíti ki.

A megállapodás azért is fontos az egri intézmény számára, mert a különböző témakörökben kutatást végző munkatársak és tevékenységük HPC kutatási projektekbe történő bevonása lehetővé teszi a két terület szorosabb kapcsolódását, valamint ösztönzi a tudományterületek határán születő publikációk készítését - jegyezte meg.

Az informatika kar oktatói és az EKKE Agria Innorégió Tudásközpont munkatársai Király Roland vezetésével több kutatási projektet is terveznek megvalósítani a HPC felhasználásával. A tudományos munka támogatásával párhuzamosan a karon elindul a HPC képzés angol és magyar nyelven, hogy a kutatási feladatokba a hallgatók is mielőbb be tudjanak kapcsolódni - fűzte hozzá Zentai László.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!