Inverter, amely beépített akkumulátortöltővel rendelkezik

IT/Tudomány, 2023.04.21

A napelemes rendszerek elengedhetetlen részét képezik az inverterek.

Napelem A napelemek által termelt energia ugyanis nem használható fel közvetlenül. Előbb át kell alakítani az alacsony feszültségű egyenáramot olyanra, amellyel lehet működtetni a háztartásban használatos elektromos eszközöket. Az inverter feladata tehát dióhéjban annyi, hogy magasabb feszültségű váltakozó árammá alakítsa az alacsony feszültségű egyenáramot.

Ha egy településektől távol eső nyaraló áramellátását szeretné valaki napelemmel megoldani, akkor szigetüzemű napelemes rendszert kell telepítenie. Ilyenkor az inverter a napelemek által megtermelt egyenáramot az akkumulátorba tölti. Amikor áramra van szükség, akkor ebből kap a háztartási hálózat az inverter segítségével magasabb feszültségű váltakozó áramot.

Inverter beépített akkumulátortöltővel

A Victron Energy MultiPlus-II egy olyan inverter, amely beépített akkumulátortöltővel rendelkezik. A neve azért MultiPlus-II, mert minden funkcióval fel van vértezve, amivel a MultiPlus, csakhogy egy külső áramátalakító funkcióval is bír. Ez a PowerControl valamint a PowerAssist alkalmazásához szükséges.

Az önfogyasztás precíz beállításához külső áramérzékelővel is felszerelték. A szóban forgó inverter kivétel nélkül tudja azt, amit a MultiGrid, azaz van beépített szigetellenőrzője is. Ezért is hívták korábban MultiGrid-II-nek, de ma már MultiPlus II néven tudod megrendelni.

A MultiPlus-II tulajdonságairól

Ez a berendezés meg tudja akadályozni azt, hogy a limitált kapacitású, váltakozó áramú áramforrások túlterhelődjenek. Legyen szó például egy generátorról vagy egy parti áramcsatlakozásról, ez a funkció nagyon előnyös lehet.

Először a teleptöltés önmagától csökken, amikor erre szükség van. Ha nem volna ez a tulajdonsága a MultiPlus-II-nek, akkor ilyenkor következne be a túlterhelés. Végül a generátor vagy partmenti áramellátás teljesítménye fokozódik, méghozzá annak az áramnak köszönhetően, amely a telepből érkezik.

További hasznos információk a berendezés működése kapcsán

A Multi-egységen belül lévő inverter felszólítás hiányában is működésbe lép, ha hiba keletkezik a hálózatban. Erre egy konkrét példa az az eset, ha valamilyen okból kifolyólag a generátor vagy a parti áram által biztosított áram lecsatlakozna.  

A szünetmentesen üzemelő, váltakozó tápáram működése tehát garantálja, hogy azok a fogyasztók, amelyek épp csatlakoztatva vannak, továbbra is kapjanak áramot, így elkerülve a rendszer összeomlását.

Az ember számára észrevehetetlenül gyorsan lezajlik a folyamat. Nem kell még húsz milliszekundum sem ahhoz, hogy megtörténjen a váltás. Ez olyan rövid idő, hogy az elektromos berendezések, mint egy laptop, egy mosógép vagy egy televízió mit sem érzékel belőle.

(Webrádió)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!