Külföldi művészek is pályázhatnak a BME rezidenciaprogramjára

IT/Tudomány, 2023.06.26

Idén külföldi művészek is pályázhatnak a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) Művészeti Rezidenciaprogramjára. A pályázat nyertese egy hónapig dolgozhat együtt a különböző tudományágak képviselőivel az egyetemen - közölte az intézmény az MTI-vel hétfőn.

A tájékoztatás szerint az egy hónapos program a Magyar Nemzeti Bank és a Padme Alapítvány támogatásával, valamint a Pro Progressio Alapítvány közreműködésével valósul meg 2024 tavaszán.

A felhívásra bármely művészeti ág alkotói (akár írók, zenészek, képzőművészek, filmesek, táncművészek) jelentkezhetnek az Európai Unióból. A művészek a négyhetes időszak alatt kutatókkal konzultálhatnak, bejuthatnak laboratóriumokba, találkozhatnak a BME rezidenciaprogram magyar résztvevőivel, valamint más alkotókkal - olvasható a közleményében.

A rezidens művészek tartózkodásuk végén az általuk végzett munkának megfelelő formában (például pop-up kiállítás, nyilvános felolvasás, koncert, rövid előadás) mutatják majd be alkotásaikat, és reflektálnak a BME-n eltöltött időszakra. A pályázat benyújtási határideje: 2023. július 31.

A Műegyetem 2022-ben hirdette meg első alkalommal, magyar alkotóknak a Művészeti Rezidenciaprogramot. A program első éve Boruzs Ádám és Kocsi Olga, a 2022-es év rezidens művészeinek kiállításával zárult.

A magyar művészeknek szóló 2023-as felhívásra 78 művésztől 60 pályázat érkezett, közülük a zsűri Hajas Katinka szobrászt és Szigetvári Andrea zeneszerzőt választotta a 2023/2024-es program résztvevőjének.

Mint írták, a világ számos művészettudományi rezidenciaprogramjához hasonlóan a BME pályázata is arra ösztönzi a művészeket, hogy vizsgálják meg a tudományos és technológiai kutatások intellektuális, társadalmi és etikai vonatkozásait, ezáltal szélesebb körű vitát inspirálva az adott témáról.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!