Kutatás és felsőoktatás - Online konferenciát tart a Nemzetközi Tudományos Szervezetek Szövetsége

IT/Tudomány, 2021.05.26

Kutatás és felsőoktatás címmel kétnapos online konferencia kezdődik csütörtökön a Nemzetközi Tudományos Szervezetek Szövetségének (Alliance of International Science Organizations, ANSO) szervezésében. Az eseményen olyan témákról esik majd szó, mint a tudományos kutatás szempontjainak érvényesítése a felsőoktatásban, a kutatási intézmények bevonása az oktatásba, az alapkutatás és az innováció közti kapcsolat megteremtése.

A konferencia témája az alapkutatás és a felsőoktatás kapcsolata, valamint annak bemutatása, hogy a különböző kulturális és tudományos hátterű országokban milyen elgondolások alapján alakítják az egyetemi oktatás és az intézményrendszerben folyó kutatás viszonyát, hogyan képzelik el az érdeklődésvezérelt alap- és az alkalmazott kutatás jelenlétét a felsőoktatásban - olvasható a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) közleményében.

A rendezvényen felszólal Hudecz Ferenc, az MTA alelnöke, előadást tart Halász Gábor, az ELTE oktatáskutatója, Radda György vegyész-biokémikus és Gulyás Balázs neurobiológus. Az Academia Europaea budapesti tudásközpontjának képviseletében Pléh Csaba pszichológus, nyelvész osztja meg gondolatait.

A külföldi előadók között szerepel többek között Erhard Busek volt osztrák alkancellár, a bécsi Duna Régió és Közép-Európa Intézet (Institut für den Donauraum und Mitteleuropa, IDM) elnöke, Alekszej Koklov, az Orosz Tudományos Akadémia alelnöke és Alejandro Jofré Cáceres, a Chilei Egyetem igazgatója is. Az eseményen Csen Csi-min, a Fudan Egyetem alelnöke a budapesti campus terveiről beszél.

Az esemény élőben követhető csütörtökön és pénteken 13 órától az MTA YouTube-csatornáján.

A Nemzetközi Tudományos Szervezetek Szövetsége (Alliance of International Science Organizations, ANSO) a Kínai Tudományos Akadémia kezdeményezésére 2018-ban létrejött nonprofit, nem kormányzati nemzetközi tudományos szervezet, amely főként tudományos tanácsokat fogalmaz meg a fenntartható fejlődést elősegítendő, továbbá e területen átfogó nemzetközi kutatási és oktatási programokat szervez. Az MTA alapító tagja a szervezetnek, és jelenleg is tagja az Irányító Testületnek.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!