Meghirdették az Országos Tudományos és Innovációs Olimpiát

IT/Tudomány, 2022.10.12

Meghirdették az Országos Tudományos és Innovációs Olimpiát (OTIO) szerdán Budapesten. A megmérettetés az Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny utódja, amelyet 31-szer rendeztek meg.

Az olimpiát bejelentő eseményen Maruzsa Zoltán, a Belügyminisztérium (BM) köznevelési államtitkára azt mondta, hogy felfedezőket, kutatókat, újítókat keresnek több tudományterületről, ezért támogatja a tárca a kezdeményezést.

A különböző országos versenyek szervesen hozzátartoznak a magyar tehetséggondozási rendszerhez - jelentette ki Maruzsa Zoltán. Minden kötelező tantárgyhoz minden oktatási ciklusban létezik olyan tanulmányi megmérettetés, amelyen a legtehetségesebbek el tudnak indulni - mutatott rá. Ennek a versenykultúrának is köszönhető, hogy a magyar diákok jól szerepelnek a nemzetközi vetélkedőkön - vélekedett.

Az államtitkár kiváló lehetőségnek nevezte az OTIO-t, és arra biztatta a tanulókat, hogy érvényesítsék a legjobb ötleteiket.

Birkner Zoltán, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) elnöke, a bírálóbizottság társelnöke úgy fogalmazott: azért vesznek részt a verseny szervezésében, hogy minél több fiatalt "fertőzzenek meg" a tudóssá, illetve vállalkozóvá válás gondolatával.

Hangsúlyozta, hogy nem viccből nevezték el olimpiának a rendezvényt: a céljuk magasabb rendű, mint eddig, máshová akarnak eljutni. Azt szeretnék, hogy az OTIO egy szinten legyen az Országos Középiskolai Tanulmányi Versennyel (OKTV). Mostani formájában új kezdeményezés az Országos Tudományos és Innovációs Olimpia, ez az első ilyen típusú megmérettetés - emelte ki.

Azt mondta, hogy nem csupán a zsenikhez szólnak: a hétköznapi szorgalmas munka talán fontosabb. Valószínűleg nem a legokosabbnak kell lenni ahhoz, hogy valakiből tudós váljon - jegyezte meg Birkner Zoltán.

Az NKFIH elnöke fontosnak nevezte, hogy a fiatalok találkozzanak a vállalkozóvá válás örömével, bánatával és kockázatával is. Tanulják meg elviselni, ha valaki azt mondja nekik, hogy nem jó az ötletük - tette hozzá.

Bódis László, a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) innovációért felelős helyettes államtitkára azt mondta, hogy az OTIO a felfedezőknek szól.

Magyarország az elmúlt évszázadokban kiválóan teljesített a tudomány területén, a múltbeli jó eredmények azonban nem jelentenek automatikusan jó eredményeket a jövőben is. Ezért az a küldetésük, hogy minél több fiatalt tereljenek a kutatói, felfedezői pálya irányába - fűzte hozzá Bódis László.

A helyettes államtitkár arra biztatta a fiatalokat, hogy minél nagyobb számban jelentkezzenek a versenyre, és mindig gondolkodjanak el azon is, hogyan lehet hasznosítani a gyakorlatban az eredményeiket.

Pakucs János, a Magyar Innovációs Szövetség (MISZ) tiszteletbeli elnöke, a szervezőbizottság elnöke közölte: a KIM támogatásával és kezdeményezésére úgy döntöttek, hogy jelentősen meg kell újítani a korábbi ifjúsági tudományos versenyt, elsősorban azért, hogy többen jelentkezzenek a megmérettetésre. Mintegy 500 részt vevő fiatalt szeretnének, néhány éven belül pedig legalább 1000-et, ez a szám az elmúlt években 130-160 volt - jegyezte meg.

Az OTIO-n jelentős pénzjutalmakat lehet nyerni - emelte ki Pakucs János. Ő is hozzátette: remélik, hogy idén több fiatallal találkoznak majd az olimpián.

Bán János, az M5 csatornaigazgatója szintén üdvözölte a korábbi ifjúsági tudományos verseny megújulását.

Az OTIO-t a MISZ, a KIM, a BM és az M5 közösen hirdette meg a 2022/2023-as tanévre. Azok jelentkezhetnek, akik 2002. szeptember 1-je és 2009. augusztus 31-e között születtek, és még nem kezdték meg felsőoktatási tanulmányaikat. Pályázni műszaki, természettudományi, környezetvédelmi, informatikai, valamint matematikai területről lehet bármilyen innovatív alkotással. Az ötlet legfeljebb kétoldalas tervét a www.otio.hu/nevezes oldalra kell feltölteni november 28-áig.

(FOTÓ)
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!