Mérföldkőnek számító diabétesz-gyógyszert engedélyeztek az Egyesült Államokban

IT/Tudomány, 2022.11.18

Jóváhagyták az amerikai egészségügyi hatóságok egy olyan immunterápiás gyógyszernek a használatát, amelyről bebizonyosodott, hogy képes késleltetni az 1-es típusú cukorbetegség kialakulását - írta honlapján pénteken a BBC.

Az amerikai élelmiszer- és gyógyszerhatóság (FDA) csütörtökön adta meg a hivatalos engedélyt a teplizumab használatára az Egyesült Államokban, az amerikai hatóságok jóváhagyása után várhatóan hamarosan más országokban is elérhető lesz.

Szakértők szerint a cukorbetegség kezelésében mérföldkőnek számít és új korszakot nyithat az új szer alkalmazása, mert ez az első olyan gyógyszer, amely nem a tüneteket, hanem a betegség kiváltó okát kezeli. Működésének lényege, hogy átprogramozza az immunrendszert oly módon, hogy az tévedésből ne indítson támadást az inzulint előállító hasnyálmirigysejtek ellen, ahogyan az az 1-es típusú diabéteszben szenvedők szervezetében történik.

Az inzulin kulcsfontosságú abban, hogy a test a cukrot energiává tudja átalakítani, és a cukorbetegek állapotukat úgy tartják ellenőrzés alatt, hogy rendszeresen mérik vércukorszintjüket, és naponta injekciókkal biztosítják a szükséges inzulinszintet.

Egy 2019-ben elvégzett vizsgálat kimutatta, hogy a teplizumab átlagosan három éven keresztül késleltetni tudja az 1-es típusú cukorbetegség kialakulását egyes, nagy kockázatot mutató páciensek esetében. Szakértők szerint ez a késleltetés nagy jelentőségű lehet, különösen a fiatalabbak számára, akik - legalábbis az így nyert időre - elkerülhetik a napi inzulinpótlást és az állandó vércukorszintmérést. A készítménynek köszönhetően a vércukorszintet több évig az egészséges tartományban lehet tartani, és így az érintettek hosszabb ideig elkerülhetik a magas vércukorszinttel járó komplikációkat, például a vese- és szembetegségeket.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!