NMHH-konferencia - Főtitkár: modern, proaktív média- és hírközlési hatóság kell

IT/Tudomány, 2023.02.09

Modern, proaktívan cselekvő, ismert és elismert média- és hírközlési hatóságra van szükség - jelentette ki a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) főtitkára csütörtökön Budapesten.

Szalontainé Czettisch Barbara a szervezet Szabadság és biztonság a digitalizálódó világban - Stratégia 2023-2026 című szakmai rendezvényén azt mondta, új stratégiájuk megfogalmazza, hogy modern és erős szervezeti háttérrel, infrastruktúrával rendelkező, professzionális munkaerőt foglalkoztató, alkalmazkodóképes hatóságnak kell lenniük.

Megjegyezte, hogy a technológia egyre összetettebb, a fogyasztási szokások átalakulnak. Ebben a változó környezetben kell megalkotniuk a szerepüket.

Közölte, hogy 2021 decembere óta több lépcsőben szervezetfejlesztést hajtottak végre. A működést támogató egységek egy "ernyő" alatt összpontosultak, az újonnan létrehozott főtitkárság alá kerültek. Az elnök közvetlen irányítása alatt pedig létrejött az online platformok főosztály és a gyermekvédelmi főosztály.

A főtitkár elmondta: fenntartható, energiatudatos, hatékony munkavégzést elősegítő környezetet akarnak biztosítani a foglalkoztatottaknak. A technológiai újításokat beépítik a hatósági eszköztárba. Egy új épületben mérőlabort és szerverközpontot hoznak majd létre - tette hozzá.

Fontosnak nevezte a modern informatikai hátteret. Úgy vélekedett, hogy meg kell újítani az adatstratégiát, tudatosan elérhetővé kell tenni a hatóság adatvagyonának egyes elemeit a szakmai célközönségnek.

A professzionális munkaerőhöz szükséges a magas szintű tudás, a fiatalok bevonása és megtartása, továbbá a megfelelő juttatási rendszer is - sorolta a főtitkár. Meg kell erősíteni az utánpótlást - hangsúlyozta.

Szalontainé Czettisch Barbara szerint növelni kell a hatóság láthatóságát és társadalmi szerepvállalását. Ehhez digitális tudásközpontként kell megjelenni, valamint fontos a Médiatanács munkájának láthatóbbá tétele is.

Az NMHH-nak professzionális szervezetnek kell lennie, hatékony munkakultúrával és szakmailag kikezdhetetlen tevékenységgel - mondta a főtitkár.

Kajzinger Ervin nemzetközi igazgató kijelentette: intenzív munka folyik azért, hogy a magyar érdekeket is be tudják csatornázni az uniós döntéshozatalba. Az európai hatóságok közti együttműködés a médiára, a postára és a hírközlésre is kiterjed - fűzte hozzá.

Az államok versenyeznek a szabályozási megoldásokban, ez azonban "barátságos verseny" - fogalmazott. Megjegyezte: szükséges az információk cseréje, ezért fontos a nemzetközi tevékenységük.

Magyarország az EU-ban először implementálta az európai hírközlési kódexet - közölte Kajzinger Ervin.

A nemzetközi igazgató azt mondta, azért fontos a globális együttműködés, mert sok olyan terület van a hírközlésben, amelyről globális szinten hoznak döntést.

A rendezvény célja az volt, hogy bemutassa az NMHH 2023 és 2026 közötti stratégiai küldetését, céltérképét és cselekvési tervét, egyúttal reflektáljon az új nemzetközi állami, piaci és társadalmi kihívásokra. A konferenciát a biztonságos internet napja alkalmából hirdették meg.

(FOTÓ)
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!