NMHH-konferencia - Hírközlési elnökhelyettes: egyre nagyobb szükség van a hírközlési hatóságra

IT/Tudomány, 2023.02.09

Egyre nagyobb szükség van a hírközlési hatóság versenyalapú beavatkozására a digitális világban - jelentette ki a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) hírközlési elnökhelyettese csütörtökön Budapesten.

Lapsánszky András a szervezet Szabadság és biztonság a digitalizálódó világban - Stratégia 2023-2026 című szakmai rendezvényén azt mondta, hogy a hírközlési piacon óriási a verseny.

Kiemelte: fontos, hogy a hírközlési piacon ne alakuljon ki az állami monopólium után magánmonopólium, mert az még az állami monopóliumnál is rosszabb. Rámutatott: versenypiaci működésben sokkal részletesebb szabályozás kell, mint állami monopólium esetén.

A magyar hírközlési stratégia pilléreit sorolva Lapsánszky András egyebek mellett a következőket említette: szabályozási hatóság, piacelemzés-piacfelügyelet, nagykereskedelmi-kiskereskedelmi hírközlés, korlátos erőforrás-gazdálkodás, fogyasztóvédelem, nem polgári hírközlés. Közölte, feladatuk az is, hogy megnyugtassák az embereket: a sugárzás bizonyos formái nem annyira károsak.

A hírközlési ágazat az egyetlen, ahol előzetesen avatkoznak be a folyamatokba: ha azt látják, hogy egy szolgáltató túl nagyra nőne, már előre kötelezettségeket tudnak szabni, hogy ne legyen képes kiszorítani másokat - mondta az elnökhelyettes.

Megjegyezte, a hírközlés közszolgáltatás, amely a piacgazdaság része. A piacgazdaság a tökéletes versenyre törekszik, amely az elméletek szerint elhozza a jólétet. A piacgazdaság hibái miatt azonban szükséges az állami beavatkozás, amely javítani tudja a rendellenességeket.

Fáczán Gábor szabályozási igazgatóhelyettes közölte: felmérésük szerint a 8-15 évesek napi 4 órát "nyomkodják" a mobiltelefonjukat.

Az NMHH fel akarja hívni a figyelmet a médiával kapcsolatos jelenségekre, oktatni szeretné az embereket, tudatos felhasználásra ösztönözve őket. Hosszú távú együttműködéseket kívánnak létrehozni, évente nagy érdeklődésre számot tartó kutatásokat akarnak végezni - sorolta Fáczán Gábor.

Jelezte: 2020-ban új lendületre kapott az Európai Unió, elhatározva, hogy új szabályozást alakít ki. Így született meg a digitális szolgáltatások egységes piacáról szóló rendelet. Célja a digitális szolgáltatások átláthatóságának növelése, a felhasználók alapvető jogainak átfogó védelme az interneten. Ami offline illegális, az online is legyen az - hangsúlyozta.

A szabályozási igazgatóhelyettes közölte: a rendelet nem csupán az EU-ban letelepedett szolgáltatókra vonatkozik, hanem minden olyan szolgáltatóra, amely az unióban szolgáltatást nyújt, függetlenül attól, hol található a székhelye.

Az NMHH még idén önálló honlapot és közösségimédia-felületeket akar indítani, elősegítve az online platformok tudatos használatát. A szakértőknek bemutatnák a kutatásaikat, a laikusokat pedig érthető, praktikus tanácsokkal látnák el - mondta Fáczán Gábor.

A rendezvény célja az volt, hogy bemutassa az NMHH 2023 és 2026 közötti stratégiai küldetését, céltérképét és cselekvési tervét, egyúttal reflektáljon az új nemzetközi állami, piaci és társadalmi kihívásokra. A konferenciát a biztonságos internet napja alkalmából hirdették meg.

(FOTÓ)
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!