Ukrajnai háború - Az EU megkönnyíti az ukrán kutatók hozzáférését az uniós tudományos programokhoz

IT/Tudomány, 2022.03.22

Az Európai Bizottság portált hozott létre az Ukrajnában dolgozó és az Ukrajnából elmenekült kutatók számára, hogy megkönnyítse hozzáférésüket az unió tudományos és kutatási kezdeményezéseihez és a támogatási lehetőségekhez - közölte a brüsszeli testület kedden.

Az uniós bizottság tájékoztatása szerint az Európai Kutatási Térség Ukrajna számára (ERA4Ukraine) nevű portál összefogja az uniós szintű tudományos kezdeményezéseket, felsorolva a támogatási szolgáltatásokat, jelenleg 30 országban.

A portál biztosítani akarja, hogy az uniós tudományos, innovációs és kutatási programok sikeres ukrajnai kedvezményezettjei már most hozzájussanak a programokból származó finanszírozáshoz. Ezen kívül segíteni akarja az Ukrajnából elmenekült kutatókat lakhatási és álláslehetőségek felkutatásában, meg akarja könnyíteni okleveleik elismerését.

További uniós kezdeményezések közé tartozik a hozzáférés biztosítása az úgynevezett Science4Refugees programhoz, mely szakmai gyakorlatokat, részmunkaidős és teljes munkaidős állásokat kínál a menekült tudományos munkatársak számára - közöték.

Ukrajna 2021 októberében írt alá csatlakozási megállapodást a Horizont Európa és az Euratom nevű uniós kutatási és képzési programokhoz. A megállapodás még nem lépett hatályba, mivel az ukrán fél részéről a ratifikációs folyamat késik, valamint megállt. Emlékeztettek: az ukrajnai elleni orosz agresszió miatt az Európai Bizottság március 3-tól nem folytat együttműködési projekteket orosz tudományos szervezetekkel. Az unió felfüggesztette az orosz kutatási szervezeteket érintő projektek támogatási megállapodásainak előkészítését is, valamint az orosz szervezeteknek a már megkötött szerződések alapján teljesítendő kifizetéseket.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!