Zárjegy nélküli cigarettát előállító ukránokat tartóztatott le a bíróság

Kék hírek, 2024.05.09

Milliárdos tételben állított elő zárjegy nélküli cigarettát egy 14 fős, nagyobbrészt ukrán elkövetőkből álló csoport, amelynek 9 tagját csütörtökön tartóztatta le a Budakörnyéki Járásbíróság - közölte a Budapest Környéki Törvényszék a honlapján.

Az eljárás adatai szerint a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) munkatársai hónapok óta figyelték különböző, nem magyar rendszámú járművek mozgását. A fuvarokmányok alapján megállapították, hogy ukrán állampolgárok 2023 novemberétől egy Pest megyei telephelyen hatósági engedély nélkül jövedéki terméket állítanak elő.

Az elkövetői kör tagjai a bűncselekményt egymás tevékenységéről tudva, huzamosabb ideig, üzletszerűen, több helyszínen összehangolva hajtották végre.

Kedden az egyik helyszínen több százezer csomag zárjegy nélküli cigarettát rakodtak fel egy járműre. Egy másik helyszínen is illegális dohánytermékek kerültek elő több százezres tételben. A bűncselekménnyel okozott vagyoni hátrány mértéke mindkét helyszínen megközelíti az egymilliárd forintot.

A NAV nyomozói ellenőrizték az egyik telephelyet, ahol cigarettagyártó gépsorokon éppen ukrán állampolgárok dolgoztak. A pénzügyőrök 14 - többnyire ukrán - embert állítottak elő különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás miatt.

A gyanúsításban szereplő cselekményekért 5-től 10 évig terjedő szabadságvesztés szabható ki, a gyanúsítottak szabadlábon hagyásuk esetén az eljárás alól kivonhatják magukat, újabb bűncselekményt követhetnek el és a bizonyítás megnehezítésének esélye is fennáll, ezért az ügyészség a letartóztatásukat indítványozta.

A Budakörnyéki Járásbíróság két nyomozási bírója csütörtökön kilenc gyanúsítottat hallgatott meg, és elrendelte a letartóztatásukat 30 napra.

A végzések nem véglegesek, de végrehajthatók - tudatta a törvényszék.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!