TV műsor

Koronavírus - A Bank of England kész tovább bővíteni mennyiségi enyhítési keretét

Koronavírus, 2020.03.26

A Bank of England kész még tovább bővíteni likviditáspótló mennyiségi enyhítési keretét, ha az új koronavírus okozta járvány piaci hatásai miatt ez szükségessé válik - közölte csütörtökön a brit jegybank monetáris tanácsa.

A Bank of England szokásos havi kamatdöntő értekezletén változatlanul hagyta az elmúlt napokban történelmi mélypontra, 0,1 százalékra csökkentett alapkamatot és a mennyiségi enyhítésre - vagyis szuverén és kereskedelmi adósságeszközök vásárlására - fordítható, 200 milliárd fonttal (csaknem 78 ezer milliárd forinttal) megemelt keretet.

A bank monetáris testülete az előző két, soron kívüli ülésen összesen 65 bázisponttal csökkentette 0,75 százalékról a jelenlegi 0,1 százalékra az irányadó kamatot, és a korábban kihelyezett 445 milliárd fontról 645 milliárd fontra (250 ezer milliárd forintra) növelte a mennyiségi enyhítés keretét.

Ebből a Bank of England brit állampapírt, illetve a pénzügyi szektoron kívüli cégektől befektetési besorolású fontkötvényeket vásárolhat.

A 200 milliárd fontos pótlólagos jegybanki likviditás az éves brit hazai össztermék (GDP) 9 százalékával egyenlő.

A kamatdöntő ülésről szóló csütörtöki közleményében a monetáris tanács hangsúlyozta: az új típusú koronavírus okozta gazdasági sokk nagyon különbözik minden olyan eddigi sokkhatástól, amelyre a jegybanknak válaszintézkedéseket kellett tennie.

A Bank of England szerint ugyanakkor a brit gazdaság aktivitását érő nagy, éles sokk átmeneti lesz, különösen akkor, ha a megszűnő munkahelyek és a csődbe jutó üzleti vállalkozások számát sikerül a minimumra szorítani.

A jelenlegi körülmények közepette a monetáris politika célja a pénzügyi kondíciók feszesebbé válásának megakadályozása, az üzleti vállalakozások és a háztartások átsegítése a válsághelyzeten, valamint az, hogy a brit gazdaságot minél kisebb tartós károsodás érje - áll a monetáris tanács közleményében.

A testület kiemeli, hogy a pótlólagos eszközvásárlási program hatására máris jelentősen csökkentek az állampapír-hozamok, de ha szükséges, a Bank of England kész e program kibővítésére.

A Bank of England és a brit kormány az utóbbi két hétben összehangolt, a brit gazdaságtörténetben példátlan mértékű költségvetési és monetáris gazdaságélénkítő programba kezdett.

Rishi Sunak pénzügyminiszter a minap bejelentette, hogy a kormány 330 milliárd font (128 ezer milliárd forint) értékű pénzügyi segítséget nyújt a járvány miatt bajba került brit üzleti vállalkozásoknak, mindenekelőtt hitelgaranciák formájában.

A kormányzati segélycsomag a brit hazai össztermék 15 százalékával egyenlő.

A Bank of England 200 milliárd fontos pótlólagos mennyiségi enyhítési programjával együtt a gazdaságnak nyújtott eddigi monetáris és költségvetési élénkítési csomag értéke 530 milliárd font (206 ezer milliárd forint).

A program indokoltságát jelzik a legfrissebb aktivitási adatok.

Az IHS Markit pénzügyi-gazdasági adatszolgáltató csoport és a brit vállalati szektor beszerzési aktivitását mérő intézet (Chartered Institute of Procurement & Supply, CIPS) e héten ismertetett közös felmérése szerint a brit feldolgozóipar és a szolgáltatási szektor szezonálisan kiigazított kompozit beszerzésimenedzser-indexe (BMI) ebben a hónapban 37,1-re esett a februárban kimutatott 53,0-ról.

Az 50 alatti BMI-indexek a vizsgált szektorok aktivitásának csökkenését jelzik. A 37,1-es márciusi összágazati brit BMI-mutató gyakorlatilag a brit gazdaság aktivitásának összeomlására vall.

Az egyik legnagyobb londoni pénzügyi-gazdasági elemzőcég, a Capital Economics a márciusi BMI-adatok ismertetéséhez fűzött előrejelzésében közölte: számításai szerint a brit hazai össztermék az idei második negyedévben 15 százalékkal zuhan negyedéves összevetésben.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!