TV műsor

Koronavírus - A Szabad Városok Szövetsége követeli a válságkezelési támogatások megosztását

Koronavírus, 2020.09.30

Baloldali és független önkormányzati vezetők kezdeményezik, hogy az Európai Unió által Magyarországnak adott válságkezelő támogatást legalább fele részben az önkormányzatokon keresztül, lakosságarányosan használja fel a kormány.

A Szabad Városok Szövetsége elnevezésű tömörülés nevében a helyi önkormányzatok napja alkalmából kiadott nyilatkozatban - amelyet szerdán az MTI-hez is eljuttattak - úgy fogalmaznak: "a kormányzati válságkezelés eddigi kudarcaival szemben az önkormányzatok bevonása a garancia arra, hogy a támogatások végre ne csak a kiváltságos kevesek gazdagodását, hanem a többség javát szolgálják". Sem a koronavírus-járvány, sem a gazdasági válság kezelése nem lehet sikeres az önkormányzatok ellenében, csakis velük partnerségben - teszik hozzá.

Mint írják, az önkormányzatok feladata annak elősegítése, hogy egymástól eltérő világnézetű emberek, egymást tiszteletben tartva, egyenlő polgártársakként élhessenek együtt. Közlésük szerint az önkormányzatiság kereszténydemokrata hagyományait, szabadságpárti és szociáldemokrata elveit tiszteletben tartva nemcsak joguk, hanem kötelességük is megmutatni: "lehet tisztességgel és becsülettel vezetni" a településeket, ezzel is hozzájárulva "Magyarország újrademokratizálásához és a politikai kultúraváltáshoz".

Hangsúlyozzák, hogy küzdeni fognak az önkormányzati autonómia fejlesztéséért, ezért helyben is helyesnek tartják a közhatalom megosztását, korlátozását és ellenőrzését. Az önkormányzatokra a szolidaritás központjaiként tekintenek, amelyek erőfeszítéseket tesznek az emberhez méltó lakhatás feltételeinek és a gyógyuláshoz való egyenlő esély megteremtéséért.

Úgy vélekednek, hogy a kormány magukra hagyta a településeket, és támogatás és együttműködés helyett sarcpolitikával sújtja őket; ennek vesztesei pedig a válság által veszélyeztetett emberek és vállalkozások lehetnek.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!