Koronavírus - Az EU többoldalú kereskedelmi fellépésre kérte a WTO-t a járvány megállítása érdekében

Koronavírus, 2021.06.04

Az Európai Bizottság felkérte a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) tagjait, hogy olyan többoldalú kereskedelmi cselekvési terv mellett kötelezzék el magukat, amely elősegíti a koronavírus elleni oltóanyagok és gyógyszerek gyártásának bővítését, illetve egyetemes és méltányos hozzáférést biztosít a vakcinákhoz és a gyógymódokhoz - közölte az uniós bizottság pénteken.

Javaslatában a brüsszeli testület kiemelte, hogy a WTO központi szerepet játszik a világjárvány elleni küzdelemben, ezért arra buzdította a WTO többi tagját, hogy állapodjanak meg bizonyos, többek között a szellemitulajdon-jogokkal kapcsolatos kötelezettségvállalásokról.

A közlemény szerint az EU felkérte a kormányokat, biztosítsák, hogy a koronavírus-fertőzés elleni vakcinákat, gyógyszereket és azok alkotóelemeit szabadon lehessen más országokba szállítani. Ösztönözzék a gyártócégeket, hogy növeljék a kapacitásukat, egyúttal gondoskodjanak arról, hogy az oltóanyagokra leginkább rászoruló országok megfizethető áron juthassanak hozzá a vakcinákhoz.

Ehhez szükség lehet licenc-szerződések megkötésére, a szakismeretek megosztására, a többszintű árképzésre, ideértve, hogy az alacsony jövedelmű országoknak nyereség nélkül értékesítsenek, a bérgyártásra, valamint a fejlődő országokban új gyártási létesítmények fejlesztését segítő beruházásokra. Az uniós bizottság emellett azt kéri, hogy a kormányok könnyítsék meg a kényszerengedélyezés alkalmazását a szellemitulajdon-jogok kereskedelmi vonatkozásairól szóló WTO-megállapodás (TRIPS-megállapodás) keretében.

Ami a többi WTO-tag által megfogalmazott, a szellemitulajdon-jogok széleskörű felfüggesztésére irányuló javaslatot illeti, azt közölték: az Európai Bizottság, noha kész minden, a világjárvány mielőbbi felszámolását segítő megoldási javaslatot megvitatni, nincs meggyőződve arról, hogy ez lenne a legjobb azonnali válaszintézkedés a koronavírus elleni oltóanyagok lehető legszélesebb körű elosztására és gyors célba juttatására.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!