Koronavírus - Az Európai Unió több százmillió euróval támogatja a nyugat-balkáni országokat és a keleti partnerállamokat

Koronavírus, 2020.03.30

Az Európai Unió több százmillió euróval támogatja a nyugat-balkáni országokat é sa keleti partnerállamokat a koronavírus-járvány elleni küzdelemben - hangzott el az Európai Bizottság hétfői,  videokonferencia keretében tartott sajtótájékoztatóján Brüsszelben.

A nyugat balkáni országok - Albánia, Észak-Macedónia, Bosznia-Hercegovina, Montenegró, Koszovó és Szerbia - 38 millió euró összegű azonnali támogatást kapnak, az egészségügyi sürgősség kezelésére, amely magában foglalja orvosi és védőfelszerelések vásárlását és a kórházi kapacitások fejlesztését. Emellett, az Európai Bizottság még 374 milliót csoportosít át, hogy segítse a régió gazdasági felépülését.

Az unió végrehajtó testülete további 140 millió gyorssegélyt mozgósít a keleti partnerországokba -Örményországba, Azerbajdzsánba, Fehéroroszországba, Georgiába, Ukrajnába, és Moldovába - valamint 700 millió euró összegű támogatást nyújt a járvány gazdasági hatásainak enyhítésére a térségben.

Várhelyi Olivér az Európai Bizottság bővítésért és szomszédságpolitikáért felelős biztosa hangsúlyozta: "Az EU egy még nem tapasztalt válsággal néz szembe, de még ebben a helyzetben is kiáll keleti és nyugati partnerei mellett. Azonnal reagálunk mind az egészségügyi vészhelyzetre, mind ezen régiók társadalmainak és gazdaságainak hosszabb távú szükségleteire"
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!