Koronavírus - Franciaország a gyógyszerészeti vállalatokat biztonsági készletfelhalmozásra kötelezi

Koronavírus, 2021.04.08

Franciaország a gyógyszerészeti vállalatokat biztonsági készletfelhalmozásra kötelezi a jövőbeni hiányok elkerülésére - jelentette be csütörtökön a francia kormány.

Az állam a gyógyszerészeti vállaltokat kötelezni fogja arra, hogy biztonsági készletet halmozzanak fel minden olyan termékükből, amelyet a hazai piacra szánnak"- olvasható az egészségügyi tárca közleményében.

Az intézkedésről, amelynek célja a hiányok elkerülése, rendeletben döntött március végén a kormány, s fél éven belül lép életbe.

A kormány termékenként különböző szintet határoz meg, attól függően, hogy az adott gyógyszer hiánya veszélybe sodorhatja-e a beteg életét. Amennyiben ilyen gyógyszerről van szó, a gyártóknak az előző évi forgalom két havi eladási szintjének megfelelő készletet kell felhalmoznia. Amennyiben ez kevés, a készletet négy havi eladási szintre lehet emelni.

A hiány esetén a beteg életét nem veszélyeztető gyógyszerek esetében, a raktáron tartandó készlet egy heti eladási szint vagy egy hónap, ha a kormány úgy dönt.

"A felhalmozási kötelezettség bevezetésének célja a gyógyszerészeti termékek franciaországi ellátásának biztosítása, mindenekelőtt az olyan fontos terápiás jellegű gyógyszerek, mint az antibiotikumok, a rákellenes vagy a Parkinson-kór ellen használt termékek esetében" - írta a tárca.

"Jóllehet az intézkedést már a koronavírus-járvány előtt tervezte a kormány, a jelenlegi egészségügyi válság, amely megerősítette annak szükségességét, rávilágított a gyógyszerellátási lánc sérülékenységére, elsősorban az intenzív terápiás kezelésben" - olvasható a közleményben.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!