Koronavírus - Gulyás: augusztusig maradnak a korlátozások a védettséggel nem rendelkezőknek (3. rész)

Koronavírus, 2021.05.06

Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter kérdésre válaszolva elmondta: a kormányhivatalok soron kívül kezelik a védettségi igazolvánnyal kapcsolatos észrevételeket, így reményei szerint egy-két héten belül minden ilyen ügyet megoldanak. Türelmet és a megértést kért azoktól, akik nem vagy nem időben kapták meg az igazolásukat.

Kitért arra is: a kormány dönteni fog arról az előterjesztésről, hogy a védettségi igazolvány érvényességét veszti, ha valaki a 2. oltást nem adatja be magának.

Beszámolt: rendőrségi nyomozás folyik az elektronikus regisztrációs rendszer elleni, múlt pénteki terheléses támadás ügyében.

A miniszter a fővárost érintő kérdésekre válaszolva a Ferencváros és Kispest között a Galvani levezető út miatt kialakult vitáról azt mondta, a kormány támogatja, hogy a híd megépüljön, ez a főváros eminens érdeke. Ha ki kell jelölni egy útszakaszt, lesznek olyanok, akik annak nem feltétlenül örülnek - tette hozzá. Elmondta, a kérdésről tárgyalnak a főpolgármesterrel és a kerületi polgármesterekkel, valamint a Fővárosi Közbeszerzések Tanácsán is többször szerepelt az ügy.

A Budapest működésére vonatkozó kérdésre elmondta, részben politikai kérdés, ki hogy ítéli meg a főváros másfél éve hivatalban lévő vezetőinek teljesítményét. Hozzátette: úgy tűnik, hogy a főpolgármester a tisztségét ugródeszkaként használja arra, hogy miniszterelnök-jelölt lehessen. A fővárosban több a dugó, a szemét és a hajléktalan, mint korábban - jelentette ki -, ezért jó lenne, ha a főváros szánna időt ezekre a komoly problémákra is.

Arra a felvetésre, ad-e a kormány támogatást a fővárosi cégek dolgozóinak béremelésére, közölte: a főváros a leggazdagabb önkormányzat. Az uniós átlag 151 százaléka az egy fővárosi lakosra jutó GDP, míg vannak olyan térségek az országban, ahol ez a hatvan százalékot alig haladja meg - magyarázta.

Budapest mintegy 120 milliárd forintnyi tartalékkal rendelkezik, és - elfogadva, hogy ezek egy része jövőbeni projektek fedezete - így is azt lehet mondani, hasonló mozgástere egyetlen más önkormányzatnak sincs.

A minisztert kérdezték a Fudan Egyetem budapesti campusának építéséről is. Azt mondta, ha érkezik ilyen előterjesztés, a kormány készen áll rá, hogy kiemelt beruházássá nyilvánítsa a campus megépítését. A kormány világos döntést hozott, mind a diákváros, mind a korábban ígért egyetemi kapacitás meg fog épülni, lesznek kollégiumi helyek és lesz egy világ élvonalába tartozó egyetem.

Megjegyezte, már a szocialista kormány is fontosnak tartotta a felsőoktatási együttműködést, Gyurcsány Ferenc például miniszterelnökként 2007 őszi, pekingi látogatásán azt mondta, hogy nagyon pártolná a két ország közötti felsőoktatási együttműködés erősítését. "Szerintem ebben egyetértés van. A Fudan Egyetemen Soros Györgytől Obama elnökig nagyon sokan tartottak előadást és a világ egyik legjobb egyeteme, ami itt nem ideológiai, hanem gazdasági természetű oktatási tevékenységet fog folytatni" - fogalmazott.

Arra kérdésre, hogy az egyetemi modellváltásnál szerepet játszott-e ideológiai szempont, úgy felelt, ha ideológiai szempontnak tekinti valaki azt, hogy nemzeti szemléletű emberek kerüljenek nemzeti intézmények kuratóriumaiba, akkor igen, de pártpolitikai ideológia nem játszott szerepet a kuratóriumi tagok kiválasztásánál. Ezért van a kuratóriumokban nagyon sok ismert és elismert szereplője a magyar gazdaságnak, ezért van benne a korábbi szocialista házelnök asszony és a baloldali összefogás által támogatott miskolci polgármester.

Gulyás Gergelyt kérdezték Varga-Damm Andrea videójáról, amelyben a független képviselő arról beszél, hogy a kormány és az ellenzék közös terve, hogy a magukat védettnek gondoló emberek összefertőzzék egymást, és így elhalasztható legyen a jövő évi választás. A miniszter úgy reagált, a járvány miatt az elmúlt időszakban a politikában is előtérbe kerültek az orvosi kérdések, "így talán a képviselőasszonyon is lehet segíteni".

A gazdasági adatokra áttérve, a munkaerőpiacról szólva közölte: a 2021. márciusi és az azzal szezonálisan összehasonlítható, a járvány előtti, 2019. márciusi adatokból az látszik, hogy 2021 márciusában többen dolgoztak, mit 2019 azonos időszakában. A legfontosabb, hogy ahol részmunkaidőre álltak át, ott a szolgáltatószektor újraindulásával minél hamarabb helyreálljon az eredeti állapot. A miniszter kiugróan jó májusi adatokban bízik, és reményei szerint, ha a szolgáltatószektor visszanyeri a 2019 nyarán látott állapotát, akkor a munkaerőpiacon akár újabb rekordszámokat is lehet majd mérni.

Az Európai Unió jövőjéről most kezdődő vitáról elmondta, Magyarország részt vesz benne, mert úgy látja, az intézményesített európai együttműködésnek nincs alternatívája, de nem akar európai egyesült államokat.

Értékelése szerint van egy karakteresen közép-európai jövőkép az EU-ról és ennek elfogadása az európai projekt sikerének záloga.

Ukrajna NATO- és európai uniós csatlakozásáról azt mondta, amíg Ukrajna a nyelvtörvényt nem változtatja meg, addig Magyarország blokkolni fogja a NATO-val való párbeszédet, és így tenne az uniós csatlakozással is, de annak rövid távon amúgy sincs realitása.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!