Koronavírus - Gulyás: május 3-áig hatályosak a jelenlegi szabályok (2. rész)

Koronavírus, 2020.04.23

    Arról, hogy a május 3-ai várható járványtetőzés után a "platószakasz" meddig tarthat, azt mondta: akár hetekig is, és a modellszámítások nagy része azt mutatja, a vírus visszahúzódása farkasfogszerűen fog történni, azaz újra és újra kisebb csúcsok lesznek. Amíg nincs vakcina, a vírussal valamilyen formában együtt kell élni, és abban is egyetértés van, magyar virológusok is ezt valószínűsítik, hogy ősszel, szeptember-októberben lehet egy második fázis - közölte a miniszter.

Arról, hogy tervezik-e a maszkviselés kötelezővé tételét, azt mondta, ebben az operatív törzs az illetékes. Generálisan szinte sehol nem írták elő, ahol ilyen döntés született, ott is a tömegközlekedésre, a boltokra, a zárt térre vonatkozott.

A május 1-jére, illetve a háromnapos hosszú hétvégére vonatkozó előírásokról a kormány jövő héten dönt - jelezte Gulyás Gergely. Hozzátette: el tudja képzelni, hogy az önkormányzatok ugyanazokat a jogosítványokat megkapják, mint a korábbi hosszú hétvégéknél.

Arról, hogy a kormány mennyire elégedett Kásler Miklós miniszter és Müller Cecília országos tisztifőorvos munkájával, azt mondta: a kormány összetételében Orbán Viktor kormányfő az illetékes. Azt látják, hogy egy egészségügyi járványhelyzet közepén vannak, és a minden korábbinál nagyobb válság kezelésére az egészségügy felkészült. Az egészségügy-irányításért pedig Kásler Miklós felel - rögzítette.

További felvetésre örömének adott hangot, hogy az Európai Bizottság területért felelős, politikailag másik oldalon álló, liberális pártok által jelölt és Magyarországgal szemben sokszor kritikus biztosa is elismeri, a magyar intézkedések összhangban vannak az uniós joggal. A vitáknak ez még nem fog véget venni, ugyanis a kritikáknak eddig sem volt ténybeli alapjuk, azok az országgal, a kormánnyal szembeni erős kritikai hajlamon, utálaton, gyűlöleten alapultak - fogalmazott.

Kérdezték arról is, jelent-e nemzetbiztonsági kockázatot, hogy egyes, ellenzékhez köthető, "magukat reklámügynökségnek tituláló" honlapok olvasói levélként bemutatott hamis híreket terjesztenek. Gulyás Gergely elmondta: kockázatot jelent, a jogi minősítésébe nem menne bele. Mindenkinek a felelősségére apellált, és azt mondta: egy olyan helyzetben, amikor egy ország járványhelyzettel néz szembe, fontos, hogy hiteles és korrekt módon adjanak tájékoztatást. A kormány hiteles adatokat közöl - rögzítette.

A nyaralások lehetőségét firtató kérdésre a miniszter azt felelte: "bízzunk benne, hogy az idei nyáron is lehet majd a Balatonban fürdeni" - fogalmazott.

Arra a felvetésre, hogy Gál J. Zoltán - aki Karácsony Gergely kampányfőnöke volt 2019-ben - számítógépén íródhatott a Pesti úti idősotthont vezető Skultéti Józsefnek tulajdonított levél, azt válaszolta: egyelőre minden jel arra utal, Gál J. Zoltán felhatalmazva érzi magát, hogy politikai ügyekben az intézményvezetők helyett írjon leveleket.

Megjegyezte ugyanakkor, méltatlannak tartaná, ha a védekezés időszakában a főváros és a kormány politikai küzdelmet vívna.

Arra a felvetésre, terveznek-e más országból súlyos koronavírusos betegeket átvenni, azt mondta: egyelőre nincsenek ilyen tervek, ha az ország olyan helyzetben lesz, hogy tud másoknak segíteni, akkor mindenkinek szívesen segítenek. Erre csak úgy kerülhet sor, hogy az a magyar emberek biztonságát és egészségét semmilyen formában ne veszélyeztesse - mondta.

A védőfelszerelések minőségéről azt közölte: az eszközök jó része alkalmas, használható.

Megjegyezte: a maszkok körülbelül két százalékát küldték el határon túli magyaroknak és más országoknak.

Az egészségügyi dolgozók fertőzöttségéről nem tudott pontos számot mondani, de jelezte, a magyar átlag megfelel a nemzetközinek, amely a fertőzöttek körülbelül tíz százalékára teszi az egészségügyi dolgozói fertőzéseket.

A 65 év feletti orvosok visszatéréséről a gyógyításba Szentkirályi Alexandra azt mondta: ez nem kötelező, de a lehetőséget szeretnék megteremteni.

A Miniszterelnökség vezetője arról is beszélt, a járvány elmúltával érdemes vitát folytatni arról is, jók-e a jelenlegi kórházfinanszírozási formák.

A gazdaságra rátérve közölte: a válság miatt a kormány több mint százezer forintot átvállal a bérköltségekből, az erről szóló szabályozáson módosítottak, miután egyeztettek a cégekkel. Folyamatosan konzultálni kell a vállalatokkal, és ha szükséges, változtatni kell, de a támogatás a jelenlegi mértékkel is újszerű, jó eszköz ahhoz, hogy a munkanélküliséggel járó gondokat ne segélyezéssel kelljen kezelni, hanem arra törekedjenek, hogy minél több munkahelyet megőrizzenek - fogalmazott.

Arról is beszélt, hogy az inflációs várakozások egyelőre nem változtak. A nyugdíjasok esetében fontos döntést hoztak, ugyanis válság idején nem elvesznek tőlük egyhavi nyugdíjat, ahogy mások tették, hanem visszaadják nekik a 13. havi nyugdíjat. Ez is mutatja, hogy a kormány a kilábalást a válságból nem megszorítások útján képzeli el - emelte ki.

Arról, hogy felvetődött-e az álláskeresési járadék időtartamának meghosszabbítása, elmondta: a kabinet álláspontja szerint az csak a legvégső eszköz lehet, hogy segélyt osszanak, munkával és munkahelyekkel szeretnének segíteni.

Szentkirályi Alexandra egy, a családi erőszakra vonatkozó kérdésre közölte: zéró tolerancia van. A nehéz helyzetbe kerültek segítését szolgáló eszközök most is rendelkezésre állnak, például az áldozatsegítő központok és krízisközpontok is folyamatosan működnek, és több tárca is igyekszik segíteni a legkiszolgáltatottabbakat.

Gulyás Gergely kitért a Székely Nemzeti Tanács aláírásgyűjtésére is, és arra biztatott: interneten minél többen írják alá a polgári kezdeményezést, hogy a május 7-ei határidőig összegyűljön az egymillió aláírás.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!