Koronavírus - Gulyás: pénteken veszi kezdetét az országos rendszeres tesztelés (2. rész)

Koronavírus, 2020.11.19

Gulyás Gergely a kormányinfón közölte: 580 koronavírusos beteg fekszik intenzív ágyon.

A szabad kapacitás mintegy 1700 intenzív ágy, ami szükség esetén bővíthető.

Kiemelte: a rákos betegek ellátása nem szenvedhet hátrányt. Kemoterápiás kezelés azért maradhat el, mert fokozott veszélyt jelenthet arra, akinek a koronavírus miatt legyengült a szervezete.

Arra a kérdésre, hogy mi történik, ha megtelnek a holttestek tárolására szolgáló hűtőtermek, Gulyás Gergely azt mondta: az operatív törzs és a temetkezési szolgáltatók is képesek kezelni a helyzetet.

Több kérdés érkezett arról, hogy a koronavírus-járvány elleni védekezés során várható-e még szigorúbb intézkedés, továbbá a kormány legkésőbb mikor dönt a december 11-ig érvényben lévő szabályokról. Gulyás Gergely kiemelte: a kormány nem tárgyalt további szigorításokról, a jövő szerdai kormányülésen értékelik a járványhelyzetet. Jelenleg úgy vélik, ha mindenki betartja a szabályokat, lassulhat a járvány terjedése, de ha mégis szükséges lenne, a kormány készen áll arra, hogy még szigorúbb intézkedéseket hozzon.

Hangsúlyozta: december 11-éig még kisebb magánszállások sem fogadhatnak vendégeket, ezen nem terveznek enyhíteni.

Közölte azt is: a kaszinók azért lehetnek nyitva - azok is csak este 7-ig -, mert ott biztosított a távolságtartás.

Hogy kell-e szigorítani karácsony előtt, Gulyás Gergely azt mondta: "meglátjuk". Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő azt mondta: az érvényes szabályok szerint a családi rendezvényeken legfeljebb tízen lehetnek. "Két hét kell ahhoz, hogy a jelenlegi intézkedéseknek látszódjanak az eredményei, a kormány annak fényében tud majd a továbbiakról dönteni" - fűzte hozzá.

A veszélyhelyzetben elfogadott alkotmánymódosítás indokoltsága kapcsán Gulyás Gergely kiemelte: a járványügyi helyzet ellenére mindenkinek dolgoznia kell, és az országgyűlési képviselőktől is elvárható, hogy a rendes törvényalkotási rend szerint dolgozzanak.

Kérdeztek arról is: várható-e, hogy az általános iskolákban is elrendeljék a digitális oktatást, továbbá tervezik-e a pedagógus pályára készülő hallgatók bevonását, legalább a gyermekfelügyeletbe. Gulyás Gergely azt mondta: azt szeretnék, ha nem kellene az általános iskolákban, különösen az alsó tagozatban is átállni a digitális oktatásra, de szükség esetén ezt is meglépik. Hozzátette: az oktatási kormányzatnak jelenleg az a véleménye, hogy elegendő pedagógus áll rendelkezésre az oktatás biztosítására.

Elmondta, az ingyenes parkolással megkönnyítik a mindennapi munkába járást, mivel így sokan nem tömegközlekedéssel, hanem autóval mennek dolgozni. A többség nem autópályán jár dolgozni, ezért az autópálya-matrica ingyenessé tétele hozzájuk képest "legfeljebb kicsiny csoportnál" jelentene a járványügyi védekezés szempontjából előnyt.

Kitért arra is, hogy a járvány tetőzésére vonatkozó prognózisok különbözőek, de általában decemberre vagy januárra teszik a szakemberek.

Kifejtette: a koronavírus ellen jelenleg 7-8 vakcina van tesztelési fázisban. Azon dolgoznak, hogy Magyarország már az első helyről is tudjon szerezni vakcinát, és oltási terv szerint megkezdődhessen az emberek oltása. Kiemelte: a koronavírus elleni védőoltás ingyenes és önkéntes lesz.

Kérdésre azt mondta: nem tud róla, hogy büntetőeljárás indult volna Korózs Lajos, az Országgyűlés népjóléti bizottságának MSZP-s vezetője ellen rémhírterjesztés miatt. A miniszter megjegyezte: az ellenzék egy olyan képviselőt tart az egészségügyi szakbizottság elnöki posztján, aki a mentődolgozókról és az egészségügyi védekezésben résztvevőkről "hamisított egy rájuk nézve egyértelműen negatív és rágalmazó videót".

Az egészségügyi dolgozók jogállásáról szóló törvénnyel kapcsolatos vitákról is kérdezték a minisztert. A kirendeléssel kapcsolatos - Gulyás Gergely szavai szerint - álvita lezárult azzal, hogy az orvosi kamara javaslatait el tudják fogadni. Úgy véli, a másodállással összefüggő vita is rendezhető.

Ha történt ilyen, akkor az elfogadhatatlan, és fegyelmi következményei kell, hogy legynek, hogy Covid-betegekkel foglalkozó egészségügyi szakdolgozóknak nem utalták el az 50 százalékos emelést. Leszögezte: ha valaki kirendelés alapján dolgozik az egészségügyben, 50 százalékkal magasabb munkabérre jogosult.

A romániai és ukrajnai helyhatósági választásokra utazó magyarok miatti járványügyi kockázatokra reagálva Gulyás Gergely azt mondta: sokkal többen járnak naponta környező országokba dolgozni, mint ahányan egy alkalommal magyarként egy választáson részt vettek azért, hogy magyar képviselet a döntéshozatalban jelen lehessen.

Azt is közölte: az Ausztriában dolgozó magyarokat nem érintik a napokban életbe lépett osztrák járványügyi szigorítások.

Gulyás Gergely azt mondta: a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarának van javaslata az iparűzési adó csökkentésére és eltörlésére is, de írásban nem érkezett ilyen a kormányhoz. Ha a kiszállított ételek áfájának csökkentéséhez hasonló döntés születik, "meg fogjuk ismertetni a nyilvánossággal" - tette hozzá.

Kérdésre közölte: az azonos neműek közötti élettársi viszonyról a kormány fenntartotta a 2009-ben a baloldali kormány által elfogadott szabályozást, amely kizárja azt, hogy azonos nemű párok gyermeket fogadjanak örökbe.

A fővárosi önkormányzattal kapcsolatos felmérésre úgy reagált: a kormány - ahogy az önkormányzati választások óta - továbbra is nyitott a fővárossal való együttműködésre.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!