Koronavírus - Horvátországban kötelező lesz a védettségi igazolás az egészségügyi és szociális intézményekben

Koronavírus, 2021.09.28

Horvátországban a jövő héttől kezdve mindenki számára kötelezővé teszik a védettségi igazolást az egészségügyi és szociális intézményekben - közölte a horvát válságstáb kedden.

Arról, hogy október elejétől az egészségügyben és szociális ellátásban dolgozóknak rendelkezniük kell oltási vagy gyógyultsági igazolással, illetve negatív koronavírusteszttel, a múlt héten tett bejelentést Vili Beros egészségügyi miniszter. A nemzeti válságstáb által kedden elfogadott rendelkezés szerint ezt kiterjesztik minden olyan szolgáltatásra is, amely ezen intézményeken belül működik, legyen szó újságosról, gyógyszertárról vagy kantinról. Azoknak a dolgozóknak, akik nincsenek beoltva, és nem estek át a betegségen, hetente kétszer koronavírustesztet kell végeztetniük.

Védettségi igazolással kell rendelkezniük a betegeknek, de az őket kísérőknek, illetve látogatóknak is. Kivételt képeznek ez alól a 12 évnél fiatalabb gyerekek.

Akik nincsenek beoltva, és nem rendelkeznek gyógyultsági igazolással, de ennek ellenére megtagadják a tesztelést, nem léphetnek be ezen intézmények területére.

A tesztelés mindenki számára ingyenes.

Az elmúlt 24 órában 1061 új koronavírus-fertőzést azonosítottak az országban; a vírus okozta betegségben nyolcan haltak meg. Kórházban 738 beteget ápolnak, 102-en vannak lélegeztetőgépen. A valamivel több mint négymilliós országban eddig 1 808 877-en kaptak védőoltást - a jogosultak 44,5, a felnőtt lakosság 53,4 százaléka -, közülük 1 696 408-an már a második adagot is felvették.

A szomszédos Szlovéniában keddre 1037 új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak, és a Covid-19 betegség szövődményeiben kilenc beteg halt meg. A koronavírusos betegek közül 419-en vannak kórházban, 107-en intenzív osztályon. A valamivel több mint kétmillió lakosú országban eddig 1 118 320-an kaptak védőoltást, közülük 996 679-en már a második adagot is. Ez az oltásra jogosult lakosság 53, illetve 47 százaléka.

Október 1-jétől Szlovéniában csak oltási és gyógyultsági igazolással dolgozhatnak az állami hivatalok munkatársai. A negatív teszt nem lesz elég. A rendőrök szakszervezete még a múlt héten az alkotmánybírósághoz fordult jogorvoslatért. A taláros testület csütörtökön hozhat döntést az ügyben.

Bostjan Koritnik közigazgatási miniszter a szlovén közszolgálati televíziónak adott interjújában azt mondta: ha az alkotmánybíróság felfüggeszti a kormány rendeletét, más módot keresnek annak érdekében, hogy elérjék a céljukat.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!