Koronavírus - Horvátországban változtattak a karanténszabályokon a gyerekek esetében

Koronavírus, 2022.01.25

Horvátországban változtattak a karanténszabályokon a gyerekek esetében: 18 éves korig nem kell elkülönítőbe vonulniuk, ha koronavírussal fertőzött személlyel érintkeztek, de felvettek két oltást, illetve átestek a fertőzésen és egy oltással rendelkeznek, függetlenül attól, mennyi idő telt el a vakcina beadása óta - közölte kedden a horvát közegészségügyi intézet (HZJZ).

A HZJZ ajánlásokat is megfogalmazott: a karantén alól mentesülő gyerekek tíz napig csökkentsék minimálisra a 60 év felettiekkel és a krónikus betegségben szenvedőkkel az érintkezést. Ezenkívül viseljenek maszkot minden olyan helyzetben, amikor nem lehet betartani a kötelező távolságot. Javasolják továbbá, hogy végezzenek otthoni tesztet 5-7 nappal, ha fertőzöttel érintkeztek. Tünetek esetén gyors antigén tesztet vagy PCR-tesztet kell végeztetni. Pozitív teszteredménynél a karantén tíz napig tart, ugyanúgy, mint a felnőttek esetében.

Ivana Pavic Simetin, a HZJZ igazgatója elmondta: jelenleg valamivel kevesebb mint 16 000 gyermeknél igazolták a fertőzést. Közülük mintegy 3000-en iskolás kor előttiek, míg 13 ezren iskolába járó gyerekek. A legtöbb fertőzöttet az általános iskolák 5. és 8. osztályában regisztrálták - hangsúlyozta az igazgató.

A valamivel több mint négymillió lakosú Horvátországban az elmúlt 24 órában 16 692 új koronavírus-fertőzöttet azonosítottak, és a vírus okozta Covid-19 betegségben 51-en hunytak el. Kórházban 1951 beteget ápolnak, közülük 200-an szorulnak lélegeztetőgépre. Az országban eddig 2 288 744-en kaptak védőoltást, közülük 2 196 911-en már a második adagot is beadatták maguknak.

A szomszédos Szlovéniában keddre 12 772 új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak, és 11 beteg halt meg. Kórházban 653 beteget ápolnak, közülük 130-an vannak intenzív osztályon. A valamivel több mint kétmillió lakosú országban eddig 1 259 605-en kaptak védőoltást, közülük 1 207 103-an mindkét adagot felvették.

Az elmúlt héten 73 ezer új fertőzöttet igazoltak, a legtöbbet a járvány kezdete óta, és 80-an haltak meg a vírus szövődményeiben, kétszer annyian, mint egy héttel korábban.

Az egészségügyi hatóságokat aggasztja azon kórházak helyzetének alakulása is, ahol más betegségekben szenvedő, súlyos betegeket is kezelnek, mivel ezeken az osztályokon is megjelent a vírus.

A ljubljanai klinikai kórház onkológiai osztályán három koronavírusos beteget kellett elkülöníteni a többi fekvő betegtől, és az intézményben attól tartanak, hogy a vírus terjedni fog.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!