Koronavírus - Macron és Jansa a helyreállítási alap minél előbbi megvalósulásáért emelt szót Párizsban

Koronavírus, 2021.04.29

Emmanuel Macron francia államfő csütörtökön felszólította az Európai bizottságot, hogy "nagyon gyorsan, már a nyáron" cselekedjen annak érdekében, hogy a koronavírus-járvány gazdasági hatásainak ellensúlyozását szolgáló Helyreállítási és Ellenállóképességi Eszköz megvalósuljon.

"Az Európai Bizottságnak megvan a képessége, hogy hitelt vegyen fel. Remélem, nagyon gyorsan, már a nyáron meg is teszi" - fogalmazott a francia elnök Janez Jansa szlovén miniszterelnökkel közösen tartott sajtótájékoztatóján Párizsban.

Emmanuel Macron emlékeztetett arra, hogy Franciaország már benyújtotta a nemzeti tervét az Európai Bizottsághoz. Üdvözölte azt a "történelmi előrelépést", amelyet szerinte a 750 milliárd eurós helyreállítási alap jelent a közös adósságfelvétellel. Ebből Franciaország csaknem 40 milliárd eurót használhat fel.

Janez Jansa is azt hangsúlyozta, hogy "szükség van a program gyorsabb megvalósítására", s ezért arra kérte az Európai Bizottságot, hogy legyen "rugalmas és gyors".

A két ország vezetője a francia elnöki hivatalban elköltött munkaebédjén az Európai Unió egymást követő soros elnökségeinek prioritásait vitatta meg. Szlovénia júliusban veszi át a tisztséget, 2022 első felében pedig Franciaország tölti be az elnöki posztot.

"Szükség van a tökéletes együttműködésre" - mondta a francia elnök.

A szlovén miniszterelnök jelezte, szeretné, ha még több francia beruházás valósulna meg Szlovéniában, valamint meghívta Emmanuel Macront Ljubljanába a Szlovénia függetlensége harmincadik évfordulója alkalmából nyár elején rendezendő ünnepségekre.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!