Koronavírus - Misusztyin: a tömeges vakcinációnak őszre lényegében be kell fejeződnie

Koronavírus, 2021.03.05

Őszre lényegében be kell fejeződnie az orosz lakosság Covid-19 elleni tömeges oltásának - jelentette ki Mihail Misusztyin miniszterelnök, amikor pénteken Novoszibirszkben felkereste a második orosz vakcinát, az EpiVacCoronát kidolgozó Vektor virológiai és biotechnológiai tudományos központot.

A kormányfő kifejezte reményét, hogy az EpiVacCorona ipari kibocsátása mielőbb "komoly mennyiséget ér el" annak érdekében, hogy a járvány következő hullámáig be lehessen fejezni a lakosság átoltását, "bármikor is legyen az". Rinat Makszjutov, a központ igazgatója azt mondta, hogy a járvány alatt szerzett tapasztalat alapján felül kell vizsgálni a Vektor fejlesztési startégiáját. Azt ígérte, hogy ennek eredményét hamarosan a kormány elé terjesztik.

A Vektor-BiAlgam gyáregységben pénteken a miniszterelnök jelenlétében indították el azt a gyártósort, amely fecskendőadagokba szereli ki a vakcinát. Az EpiVacCoronát az év eleje óta ampullákba töltötték szét.

A kétfajta kiszerelésben a Vektor a központ tájékoztatása szerint havi mintegy ötmillió adag vakcinát tud kibocsátani az oltóanyagból. A tervek szerint idén augusztusban egy újabb, univerzális gyártósort fognak beindítani, amely hasonló kapacitású lehet.

A Vektor központot üzemeltető orosz fogyasztóvédelmi felügyelet (Roszpotrebnadzor) pénteken engedélyezte a 60 évnél idősebb korcsoportok beoltását az EpiVacCoronával, miután a vakcina sikeresen vizsgázott a klinikai tesztelés harmadik és negyedik szakaszában. Mihail Murasko egészségügy miniszter közölte, hogy lezárult a Szputnyik egykomponensű, "light" változata klinikai tesztelésének második szakasza.

Oroszországban a lakosság tömeges oltása jelenleg a Gamaleja Intézet által kifejlesztett Szputnyik V vektorvakcinával és az EpiVacCorona peptid antigén alapú oltóanyaggal zajlik. Február végén megkapta a belföldi bejegyzést a Csumakov Központ által kifejlesztett CoviVac elnevezésű, inaktivált egész vírust tartalmazó vakcina is.

Az orosz Szövetségi Orvosbiológiai Ügynökség (FMBA) csütörtökön közölte, hogy befejezte a koronavírus elleni vakcinája preklinikai szűrővizsgálatainak első szakaszát. Az oltóanyag SARS-CoV-2 S fehérjéjére és más fehérjekomponenseire hat, és nem az antitestek aktiválása révén, hanem sejtszinten fejleszt ki immunitást.

A sejtimmunitás az FMBA vezetője, Veronyika Szkvorcova szerint akár 13-17 évig is eltarthat. A vakcina klinikai tesztelésének összevont első és második szakasza a tervek szerint júliusban kezdődik.

Szkvorcova egyébként egy e heti tévéinterjújában úgy vélekedett, hogy az orosz lakosság 30 százalékát kell májusig átoltani a járvány harmadik hullámának elkerülése érdekében. Vlagyimir Putyin orosz elnök azt mondta, hogy eddig több mint kétmillió ember kapta meg a vakcina mindkét komponensét és további több mint kétmillió az elsőt.

Oroszországban a pénteken közzétett hivatalos adatok szerint az igazolt új fertőzöttek száma az elmúlt napon 11 024-gyel 4 301 159-re emelkedett. A napi növekmény 0,26 százalék, az új esetek 12 százaléka tünetmentes.

Az aktív fertőzöttek száma 327 553-ra csökkent, míg a halálos áldozatoké 462-vel 88 285-re nőtt, a felépülteké pedig 15 464-gyel 3 869 857-re emelkedett.

Oroszországban a járvány kezdete óta több mint 112,5 millió, az elmúlt napon pedig mintegy 362 ezer laboratóriumi tesztet végeztek el. Új koronavírusos fertőzés gyanújával 539 190 embert tartanak orvosi megfigyelés alatt.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!