Koronavírus - Moszkva: az Európai Gyógyszerügynökség megkezdte a Szputnyik V vizsgálatát

Koronavírus, 2021.03.04

Megkezdte az orosz Szputnyik V vakcina gördülő vizsgálatát (rolling review) az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) Humángyógyszer Bizottsága (CHMP) - közölte csütörtökön az orosz oltóanyagok fejlesztését finanszírozó Oroszországi Közvetlen Befektetési Alap (RFPI).

Az orosz fővárosban kiadott tájékoztatás szerint a CHMP a vizsgálati eljárás megindításáról a vakcina felnőtteken elvégzett laboratóriumi és klinikai vizsgálati eredményeinek alapján döntött. Az EMA fel fogja mérni, hogy a Szputnyik V vakcina megfelel-e az EU hatékonysági, biztonsági és minőségi szabványainak.

Kirill Dmitrijev, az RFPI vezérigazgatója kijelentette, hogy jóváhagyás esetén júniustól 50 millió ember beoltásához elegendő Szputnyik V lesz szállítható az unióba. Hangsúlyozta, hogy a vakcinaügyi együttműködésnek a politika fölött kell állnia. Emlékeztetett rá, hogy a Szputnyik V alkalmazását eddig 42 országban hagyták jóvá, ezek összlakossága 1,1 milliárd ember.

Vlagyimir Putyin orosz elnök csütörtökön önkéntes társadalmi aktivistákkal találkozva hangsúlyozta, hogy csakis nemzetközi összefogással lehet a járványt véglegesen legyőzni.

Elmondta azt is, hogy Oroszországban eddig több mint kétmillióan kapták meg a védőoltás mindkét komponensét és szintén több mint kétmillióan az első injekciót. Putyin elismerte, hogy Oroszország 85 régiójából kilencben még nem kezdődött el a lakosság vakcinációja.

A Covid-19 ellen Oroszországban kibocsátott vakcinamennyiség májusra meg fogja haladni az 50 millió adagot. Ezt Anna Trapkova, az orosz közegészségügyi felügyelet minőségellenőrzési osztályának vezetője jelentette ki egy csütörtöki, a parlement felsőháza által megrendezett tanácskozáson. Trapkova elmondta, hogy februárban mintegy 7 millió dózis legyártása volt a terv.

Oroszországban a csütörtökön közzétett hivatalos adatok szerint az igazolt új fertőzöttek száma az elmúlt napon 11 358-cal 4 290 135-re emelkedett. A napi növekmény 0,27 százalék, az új esetek 12,4 százaléka tünetmentes.

Az aktív fertőzöttek száma 332 455-re csökkent, míg a halálos áldozatoké 475-tel 87 823-ra nőtt, a felépülteké pedig 16 123-mal 3 869 857-re emelkedett.

Oroszországban a járvány kezdete óta több mint 112,1 millió, az elmúlt napon pedig mintegy 343 ezer laboratóriumi tesztet végeztek el. Új koronavírusos fertőzés gyanújával 545 920 embert tartanak orvosi megfigyelés alatt.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!