Koronavírus - MSZP: tegyék ingyenessé a PCR-tesztet a keleti vakcinákkal oltott utazóknak!

Koronavírus, 2021.07.01

Az MSZP azt követeli a kormánytól, hogy tegye ingyenessé a PCR-tesztet a keleti vakcinákkal oltott, külföldre készülő magyar utazóknak - mondta a szocialisták európai parlamenti (EP-) képviselője csütörtökön a Facebookon közvetített sajtótájékoztatón.

Ujhelyi István kifejtette, az orosz és kínai vakcinát kapott magyar állampolgárok szabad mozgása korlátozottá vált, minimálisan egy többezer forintba kerülő PCR-teszt elvégzése szükséges a határátlépéshez, miután a júliusban hatályba lépő uniós Covid-igazolvány rendszere nem fogadja el automatikusan a keleti oltóanyagokat.

Ez a probléma mintegy kétmillió magyart érint, akik így csak drága PCR-tesztek felmutatásával tudnak külföldre menni akár nyaralni, tanulni vagy dolgozni - tette hozzá.

Az ellenzéki politikus aláhúzta, az Európai Unió 100 millió eurós keretet biztosít a tagállamoknak az olcsó, illetve ingyenes tesztelés biztosítására. Az MSZP ezért tudni akarja, hogy a magyar kormány mikor akar élni ezzel a lehetőséggel - mondta Ujhelyi István.

Szelényi Zoltán orosházi főorvos, az MSZP-Párbeszéd helyi országgyűlési képviselőjelöltje kiemelte, az egészségügyi szakemberek kevés megbecsülést és elismerést kapnak. Példaként említette a kormány által elfogadtatott új egészségügyi szolgálati jogviszonyt, amely szerinte a bérrendezést részben megoldotta ugyan, de számos rendkívül negatív intézkedést is tartalmaz.

Az orosházi főorvos rámutatott, a jogszabály értelmében az egészségügyi dolgozókat beleegyezésük és tudtuk nélkül évente három alkalommal is, harminc napon keresztül megfigyelhetik. Szerinte ez az intézkedés aránytalan és alkotmányellenes, ennek kimondása érdekében pedig beadvánnyal fordult az Alkotmánybírósághoz.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!