Koronavírus - Napok óta lassan növekszik a fertőzöttek száma Spanyolországban

Koronavírus, 2021.03.29

Napok óta lassan, de folyamatosan növekszik a koronavírus-fertőzöttek száma Spanyolországban - mondta Fernando Simón, a spanyol egészségügyi riasztási és vészhelyzeti koordinációs központ igazgatója hétfő esti sajtótájékoztatóján Madridban.

A járványügyi vezető tájékoztatása szerint az ország 17 tartományából 12-ben tapasztalható emelkedés, de ezek ritmusa területenként eltérő.

Véleménye szerint az emberek magatartásán múlik, hogy a növekedés egy újabb, immár negyedik járványhullám kezdetét jelenti-e vagy sem.

Az egészségügyi minisztérium adatai szerint a hétvégén 15 500 új fertőzöttet regisztráltak, míg az elmúlt 24 órában a diagnosztizált esetek száma mintegy 1500-zal emelkedett.

Százezer emberből átlagosan 149-en fertőzöttek az országban. Az elvégzett tesztek 5,7 százaléka mutat pozitív eredményt. A járvány kezdete óta több mint 3,2 millió embernél igazolták a fertőzést.

A halálos áldozatok száma 222-vel emelkedett az utóbbi egy hétben, meghaladva a 75 ezret.

Spanyolországba eddig mintegy 8,5 millió adag oltóanyag érkezett három, európai engedéllyel rendelkező gyártótól. A védettséghez szükséges két adagot több mint 2,6 millióan kapták meg.

Carolina Darias egészségügyi miniszter a hétvégén egy interjúban elmondta: áprilistól a korábbi mennyiség háromszorosa érkezik védőoltásokból a dél-európai országba, és arra számít, hogy két héten belül a 80 év felettiek 80 százaléka be lesz oltva.

Spanyolország keddtől 72 órán belüli negatív PCR-tesztet kér azoktól, akik Franciaország felől a szárazföldi határokon kívánnak belépni az országba. Eddig ez a követelmény csak a légi, illetve vízi úton érkezőkkel szemben állt fenn.

Március 30-ától viszont feloldja a gibraltári határszakasz korlátozásait, miután az Ibériai-félsziget Nagy-Britanniához tartozó területén kedvező a járványügyi helyzet és magas az átoltottság.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!