TV műsor

Koronavírus - Putyin nem készül országos karantén bevezetésére

Koronavírus, 2020.10.29

Oroszország nem készül országos karantén bevezetésére a koronavírus-járvány miatt, a hatóságok által bevezetett intézkedések hatékonynak bizonyultak - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök egy csütörtöki virtuális befektetési fórumon, miközben az újonnan kimutatott fertőzések száma újabb rekordot döntött, és megközelítette a 18 ezret.

"Nem tervezünk totális korlátozásokat, úgynevezett országos karantént bevezetni, amikor a gazdaság, az üzleti tevékenység gyakorlatilag teljesen leáll" - mondta Putyin.

Megismételte, hogy Oroszország számára az emberek, a családok egészségének védelme jelenti a prioritást. Hozzátette, hogy megítélése szerint Oroszországban sikerült enyhíteni a járványnak a gazdaságra gyakorolt hatását.

Elmondta, hogy a Covid-19 elleni vakcinagyártást a kapacitáshiány hátráltatja. Hozzátette, hogy Moszkva kész az oltóanyag külföldi gyártására.

Az elnök szerint a tömeges vakcináció az év vége felé kezdődhet meg Oroszországban. Azt hangoztatta, hogy mind a két orosz védőoltás, a Gamaleja Intézet Szputnyik V-je, mind a Vektor EpiVacCoronája megfelel a biztonságosság és a hatékonyság követelményének.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője viszont újságíróknak elismerte, hogy Oroszország több régiója a kritikus ponthoz érkezett az új koronavírus elleni küzdelemben. Mint mondta, a Kreml érzékeli, hogy az egészségügyre maximális terhelés nehezedik a Covid-19 terjedése elleni küzdelemben, és több régióban a rendelkezésre álló kórházi ágyak több mint 90 százaléka már foglalt.

Felhívta a figyelmet, hogy megnőtt az orvosok és a gyógyszerek iránti igény, "ami nagyon nagy nehézségeket teremt". Hozzátette, hogy a járvány kezeléséért felelős tisztségviselők és szolgálatok gyakorlatilag megszakítás nélkül dolgoznak.

Tatyjana Golikova miniszterelnök-helyettes a szerdai virtuális kormányülésen azt mondta, hogy 38 régióban növekszik a megbetegedések száma, további 18-ban instabil, 29-ben pedig viszonylag stabil a járványhelyzet. Közölte, hogy öt régióban az ágyak több mint 95 százaléka, 16-ban pedig több mint a 90 százaléka foglalt már.

Oroszországban az igazolt új koronavírus-fertőzöttek száma az elmúlt napon 17 717-tel 1 581 693-ra emelkedett a csütörtökön közzétett hivatalos adatok szerint, ami új rekordot jelent a napi növekményben. A terjedés mértéke 1,1 százalékos, az új esetek 26,5 százaléka tünetmentes.

Oroszország a negyedik helyen áll a világon a kimutatott koronavírus-fertőzöttek számát tekintve, az Egyesült Államok (8,6 millió), India (8 millió) és Brazília (5,5 millió) után.

Az aktív esetek száma az elmúlt egy nap alatt 2611-gyel 368 351-re nőtt. A halálos áldozatoké 366-tal 27 301-re, a felépülteké pedig 14 740-nel - ez szintén rekord ebben a kategóriában - 186 041-re emelkedett. A járvány kezdete óta több mint 59,2 millió, az elmúlt napon pedig mintegy 553 ezer laboratóriumi tesztet végeztek el. Koronavírus-fertőzés gyanújával 368 254 embert tartanak orvosi megfigyelés alatt.

Szergej Szobjanyin, Moszkva polgármestere a Rosszija 24 hírtelevíziónak kijelentette, hogy a fővárosban stabilizálódott a járványhelyzet, "az elmúlt hetekben a fő mutatók növekedése csaknem egytizedére lassult", a kórházból kiírt betegek száma pedig meghaladja azokét, akiket ápolásra szállítanak be.

Szobjanyin szerint a közösségi közlekedésben utazóknak 90, a bolti vásárlóknak pedig 80 százaléka visel kesztyűt és maszkot.

Ufában, Baskírföld székvárosában csütörtökön közölték, hogy koronavírus-fertőzés következtében elhunyt Ulfat Musztafin, a város 62 éves polgármestere,
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!